Cadre medicale ce aveau cartele de acces în secţia bebeluşilor de la Giuleşti sărbătoreau Sf. Maria - VIDEO

Cadrele medicale care aveau cartele de acces în Secţia de Terapie Intensivă prematuri a Maternităţii Giuleşti, luni seara, la momentul în care s-a declanşat incediul, îşi sărbătoreau colegele care se numesc Maria, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse medicale.

80 afișări
Imaginea articolului Cadre medicale ce aveau cartele de acces în secţia bebeluşilor de la Giuleşti sărbătoreau Sf. Maria - VIDEO

Cadre medicale ce aveau cartele de acces în secţia bebeluşilor de la Giuleşti sărbătoreau Sf. Maria (Imagine: Liviu Adascalitei/Mediafax Foto)

Uşa încăperii unde se aflau cei 11 micuţi, arşi în incendiu, se deschidea numai cu cartelă.

De altfel, imaginile date publicităţii de criminalişti redau panica părinţilor, dar şi neputinţa unor cadre medicale de a intra în secţie şi de a interveni pentru a scoate bebeluşii din încăpere.

Surse medicale susţin că asistentele care erau responsabile cu supravegherea micuţilor participau la o masă dată în cinstea Sf. Marii, sărbătoare religioasă care avusese loc cu o zi înainte, respectiv în 15 august.

Potrivit primelor estimări ale specialiştilor, din momentul declanşării incendiului, până la intervenţia cadrelor în încăpere, a durat cel puţin 20 de minute, timp în care Secţia a fost lăsată nesupravegheată.

Video stirileprotv.ro

În primele imagini, făcute publice de anchetatori în cazul privind incendiul de la maternitatea Giuleşti, apar părinţi ai copiilor, rude ale acestora, cadre medicale care se aflau pe holul de la etajul doi, în faţa Secţiei Terapie Intensivă prematuri, unele dintre aceste persoane asistând pasiv la ceea ce se întâmplă.

La un moment dat, unii oameni sesizează că din camera respectivă iese fum şi intră în panică. Oameni, printre care şi câteva mame, devin neliniştiţi şi se îndreaptă în grabă spre secţia de unde ieşea fum.

Mai multe persoane au încercat să se apropie de salonul Secţiei de Terapie Intensivă, dar s-au întors în momentul în care au ajuns în faţa uşii. Încercările de a deschide uşa au continuat de câteva ori, dar fără rezultat, întrucât nu aveau cartele de acces.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de la Parchetul Judecătorierie sectorului 6 Bucureşti, de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

Procurorul şef al SUPC, Marius Iacob, a declarat ulterior că sunt indicii cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu de către mai multe persoane, nu neapărat doar de personalul medical, fiind vorba de o încălcare a normelor de muncă.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare.

Din cei 11 bebeluşi aflaţi în Secţia de Terapie Intensivă prematuri a Maternităţii Giuleşti, cinci au decedat. Printre bebeluşii răniţi în incendiu sunt două perechi de gemeni, iar din cei cinci copii care au decedat, doi sunt băieţi şi trei sunt fete.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici