Cadrele didactice din Hunedoara strâng semnături pentru iniţierea unor acţiuni de protest

Cadrele didactice din judeţul Hunedoara au început să strângă semnături în scopul declanşării unor acţiuni de protest, care pot ajunge până la greva generală, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar Hunedoara, Paul Rusu.

10 afișări

"'Până la sfârşitul săptămânii, membrii de sindicat vor fi consultaţi asupra posibilităţii începerii unor acţiuni de protest. Cel mai probabil, acţiunile noastre de protest vor debuta cu mitinguri şi vor continua cu blocarea tezelor unice, a bacalaureatului şi chiar cu greva generală", a afirmat, miercuri, liderul sindical Paul Rusu.

Potrivit acestuia, sindicaliştii protestează faţă de refuzul Guvernului de a aplica legea privind majorările salariale în învăţământ, intenţia de reducere a unei părţi din drepturile salariale acordate în educaţie, modificarea programei şcolare.

De asemenea, sindicatele acuză autorităţile de absenţa unui dialog social, susţinând că deciziile sunt luate fără consultarea partenerilor sociali.

Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Hunedoara numără peste 6.000 de membri, de la aproape toate unităţile de învăţământ din judeţ.

Joi, reprezentanţii federaţiilor din învăţământ au anunţat că vor consulta membrii din ţară pentru organizarea unui miting în Capitală, boicotarea examenelor naţionale şi declanşarea grevei, cerând aplicarea legii de majorare cu 50% a salariilor, anularea ordonanţei privind sporurile, descentralizarea şi un buget mai mare cercetării.

Sindicaliştii din educaţie cer aplicarea Legii 221/2008 de majorare a salariilor în învăţământ, eliminarea ordonanţei privind diminuarea sporurilor aceasta conducând la "o adevărată curbă de sacrificiu la care vor fi supuşi în primul rând salariaţii din învăţământ şi cercetare".

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, declara, săptămâna trecută, că va susţine legea privind majorarea cu 33,6 la sută a salariilor profesorilor, aşa cum a promis, mai ales că, potrivit unui raport recent al Băncii Mondiale, retribuţiile cadrelor didactice trebuie să crească.

"Avem o restanţă faţă de profesori, creşterea salariilor cu 33,6 la sută. Din punct de vedere legal ne aflăm în următoarea situaţie: Legea 221 a fost amendată de Guvernul Tăriceanu cu Ordonanţa 136, pe care a omorât-o Curtea Constituţională pentru că a declarat-o neconstituţională, după care Guvernul Tăriceanu a emis Ordonanţa 151, care se află acum pe masa Parlamentului. Ne vom duce, o vom analiza şi vom încerca să readucem această lege la ceea ce am promis. Trebuie să ne ţinem de cuvânt", a spus ministrul Educaţiei, precizând că există un semn de îngrijorare, şi anume ameninţarea crizei.

Andronescu a precizat că, până nu apare legea, nu poate vorbi de un calendar de eşalonare a majorărilor.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 24 octombrie 2008, Legea 221 privind majorarea cu 50 la sută a salariilor din Educaţie de la 1 octombrie.

Guvernul a decis, patru zile mai târziu, prin ordonanţă de urgenţă, ca termenul de aplicare a legii privind majorarea cu 50 la sută a salariilor profesorilor să fie prorogat până la 1 aprilie 2009.

Ulterior, Executivul a emis o nouă ordonanţă care prevede că salariile profesorilor vor fi majorate gradual cu până la 28 la sută, de cele mai mari creşteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici