Cadrele militare pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, a decis Senatul

Cadrele militare - inclusiv generalii şi amiralii - pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la 60 de ani, cu aprobarea anuală a conducătorului instituţiei, au decis, marţi, senatorii.

2475 afișări
Imaginea articolului Cadrele militare pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, a decis Senatul

Cadrele militare pot fi menţinute în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, a decis Senatul (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Ei au adoptat, cu 118 voturi "pentru" şi 18 voturi "împotrivă", cu amendamente, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, propunere iniţiată de un grup de parlamentari PSD şi PNL.

Senatorii au decis, la propunerea Comisiei pentru apărare, eliminarea din legea aflată în prezent în vigoare a prevederii potrivit căreia "generalii şi amiralii sunt menţinuţi în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare până la vârsta de 60 de ani sau sunt trecuţi în rezervă, la cerere, în condiţiile prevederilor legale în vigoare".

Membrii comisiei au luat această decizie argumentând că este necesară corelarea prevederilor proiectului de act normativ cu dispoziţiile Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sensul că prin crearea unei discriminări pozitive pentru cadrele militare generali şi amirali se încalcă principiul acestei legi, acela de a institui un sistem unitar privind limitele de vârstă.

Senatorii au votat, de asemenea, un amendament propus de Cristian David şi Mario Oprea care stabileşte că personalul Ministerului Apărării Naţionale poate fi detaşat în cadrul organismelor şi organizaţiilor internaţionale, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Această modificare a fost solicitată având în vedere că au fost cereri de încadrare cu personal MapN a unor posturi specifice din cadrul SEAE, însă nu a fost identificată baza legală pentru a se participa la procesul de selecţie.

La Statutul cadrelor militare a fost adăugată prevederea potrivit căreia personalul militar şi civil beneficiază de despăgubiri pentru cazurile de invaliditate, iar membrii familiei care au dreptul la pensie de urmaş, pentru cazurile de deces produse ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului.

În aceste cazuri, modalităţile de stabilire şi acordare a despăgubirilor se reglementează prin ordin al ministrului Apărării naţionale.

Modificările adoptate au fost propuse de Cristian David şi Sorin Fodoreanu.

Potrivit votului dat de senatori, ofiţerii, maiştrii militari, subofiţerii, soldaţii şi gradaţii în activitate pot fi trecuţi în rezervă sau direct în retragere când nu promovează baremele de pregătire fizică, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului.

Comisia pentru apărare a propus acest amendament susţinând că "trebuie prevăzută expres posibilitatea ca prin nepromovarea baremelor de pregătire fizică militarii să poată fi trecuţi în rezervă fără a mai interveni consiliile de judecată sau de onoare".

Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare, care a fost respinsă anterior de Camera Deputaţilor, a fost votată de Senat în calitate de Cameră decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici