Câinii fără stăpân ar putea să dispară de pe străzile Capitalei

Reprezentanţii a cinci primării de sector, primarul Sorin Oprescu şi prefectul Capitalei au discutat, marţi, despre modificarea legii câinilor fără stăpân din Bucureşti, astfel încât, după sterilizare, aceştia să nu se mai întoarcă pe stradă.

191 afișări
Imaginea articolului Câinii fără stăpân ar putea să dispară de pe străzile Capitalei

Câinii fără stăpân ar putea să dispară de pe străzile Capitalei (Imagine: Ana Poenariu/Mediafax Foto)

Prefectul Capitalei a declarat, marţi, după întâlnirea lunară a edililor de sector cu primarul general, că printre subiectele abordate a fost şi problema câinilor vagabonzi având în vedere raportările Institutului Matei Balş din noiembrie 2009, care arată că 10.000 de persoane au fost muşcate de câinii fără stăpân.

"Există o voinţă foarte clară şi, din discuţiile pe care le-am avut cu primarii, se impune o modificare legislativă prin pârghiile pe care le avem", a spus Atănăsoaei.

Potrivit prefectului Capitalei, în perioada următoare, edilii sectoarelor vor trimite Prefecturii "propunerile pe care şi le-au cristalizat" pentru modificarea legislaţiei.

De asemenea, Mihai Cristian Atănăsoaei a arătat că este "adeptul unor acţiuni imediate şi ferme chiar dacă pot fi considerate nepopulare" şi a explicat că se intenţionează ca, după sterilizare, câinii fără stăpân să nu se mai întoarcă pe stradă.

În acest sens, primarul Capitalei Sorin Oprescu a precizat că doreşte ca proprietarii animalelor să aibe mai multe obligaţii în privinţa întreţinerii acestora până într-acolo încât "chiar să fie obligaţi sub amendă să-i sterilizeze".

Totodată, Oprescu a precizat că nu se doreşte modificarea legii câinilor fără stăpân în sensul introducerii eutanasierii în condiţiile în care "avem atâtea lucruri de făcut înainte".

Primarul general a mai spus că este un lucru dovedit faptul că "experienţa cu luarea în adopţie s-a dovedit a fi o nereuşită".

Şi primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a precizat că modificările care se doresc a fi aduse legii câinilor fără stăpân sunt "modificări legate de proceduri", dar şi pentru câinii pe care stăpânii "îi aruncă pur şi simplu în stradă".

La şedinţa care a avut loc la Primăria Capitalei au participat primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, primarul sectorului 2, Neculai Onţanu, arhitectul şef al sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, cel al sectorului 6, Cristian Poteraş, dar şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, precum şi prefectul municipiului Bucureşti Mihai Cristian Atănăsoaei.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, miercuri, proiectul privind sterilizarea gratuită a câinilor maidanezi din Capitală şi a celor cu stăpân, municipalitatea urmând să semneze cu medicii veterinari un acord în acest sens.

Proiectul aprobat de consilierii municipali prevede sterilizarea gratuită a câinilor de rasă comună în vârsta de peste şase luni aflaţi în proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept public, neînregistraţi în cadrul Asociaţiei Chinologice.

Câinii vor fi sterilizaţi, deparazitaţi, şi vaccinaţi, iar pentru identificare li se vor aplica pe urechi crotalii de culoare verde.

Câinilor sterilizaţi care au stăpân li se va implanta opţional un microcip, a cărui serie va fi înscrisă în carnetul de sănătate.

"Preţul pentru sterilizarea câinilor va fi stabilit în funcţie de ofertele primite de la cabinetele medicilor veterinari, cea mai mică ofertă urmând a stabili nivelul taxelor pentru sterilizarea câinilor", a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân din Bucureşti (ASCSB), Simona Panaitescu.

Directorul ASCSB declara, la jumătatea lunii octombrie, că municipalitatea ar putea încheia contracte pentru sterilizarea câinilor cu 40 de cabinete veterinare, în primul an urmând să fie sterilizate aproximativ 24.000 de animale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici