Calcularea despăgubirilor pentru exproprieri la data raportului de expertiză, neconstituţională

Calcularea cuantumului despăgubirilor în cazul exproprierilor pentru cauze de utilitate publică la data întocmirii raportului de expertiză încalcă legea fundamentală, a decis, marţi, Curtea Consituţională (CC).

1163 afișări
Imaginea articolului Calcularea despăgubirilor pentru exproprieri la data raportului de expertiză, neconstituţională

Calcularea despăgubirilor pentru exproprieri la data raportului de expertiză, neconstituţională (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Plenul Curţii Constituţionale a analizat, marţi, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 22 alineatul 3 din Legea numărul 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, raportate la sintagma "la data întocmirii raportului de expertiză", cuprinsă în dispoziţiile articolului 26 alineatul 2 din Legea numărul 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

Articolul 22 alineatul (3) din Legea numărul 255/2010 prevede că: "Acţiunea formulată în conformitate cu prevederile prezentului articol se soluţionează potrivit dispoziţiilor art.21-27 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în ceea ce priveşte stabilirea despăgubirii", iar articolul 26 alineatul (2) din Legea nr.33/1994 stabileşte că "La calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptăţite, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia".

"În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile articolul 22 alineatul 3 din Legea numărul 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local, raportate la sintagma 'la data întocmirii raportului de expertiză' cuprinsă în dispoziţiile articolul 26 alineatul 2 din Legea numărul 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică sunt neconstituţionale", au decis judecătorii CC.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanţei care a sesizat Curtea Constituţională – Curtea de Apel Suceava – Secţia I civilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici