Călin Popescu Tăriceanu, despre transpunerea Directivei: Nu cunosc; Nu voi cere ALDE să nu depună amendamente

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat,joi, că nu cunoaşte amendamentele aduse de parlamentarii PSD-ALDE proiectului de transpunere a Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, afirmând că nu le va cere aleşilor ALDE să nu depună amendamente care exced textul Directivei.

719 afișări
Imaginea articolului Călin Popescu Tăriceanu, despre transpunerea Directivei: Nu cunosc; Nu voi cere ALDE să nu depună amendamente

Călin Popescu Tăriceanu, despre transpunerea Directivei: Nu cunosc; Nu voi cere ALDE să nu depună amendamente

„Nu cunosc care sunt amendamentele depuse, dar cred că nu puteţi să contestaţi faptul, cred că nimeni nu poate să conteste necesitatea de a introduce Directiva Europeană în legislaţia noastră. (...)Eu cred că acele lucruri care sunt cuprinse în Directiva Europeană le vom cuprinde la rândul nostru în legislaţie. De alte lucruri nu vă pot face niciun fel de comentariu”, a declarat preşdintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, întrebat dacă susţine amendamentele aduse de PSD şi ALDE proiectului de transpunere a Directivei privind prezumţia de nevinovăţie, în care este prevăzută şi dezinciminarea mărturiei mincinoase, infracţiune de care este acuzat.

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că nu le va cere parlamentarilor ALDE să nu depună amendamente care exced prevederile Directivei.

„Nu, parlamentarilor nu li se poate cenzura de către nimeni, nici eu, nici dumneavoastră (presa-n.r.), nu aveţi dreptul de a le cenzura posibilitatea de a amenda legislaţia. Parlamentul este făcut tocmai pentru a crea legislaţia aşa încât aceste cereri să le faceţi în altă parte”, răspuns Tăriceanu, întrebat dacă le va cere parlamentarilor ALDE să nu depună amendamente care exced prevederile Directivei.

Comisia pentru legile Justiţiei va începe de săptămâna viitoare, luni, dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal şi de procedură Penală, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Această Directivă prevede că statele membre "se asigură" că persoanele suspectate şi acuzate "beneficiază" de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici