Camera Deputaţilor modifică o OUG prin care centralele de cogenerare şi cele de apartament au acelaşi tratament

Camera Deputaţilor a modificat, miercuri, Ordonanţa de Urgenţă 35/2014, prin care centralele de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament cu centralele de apartament, deputatul PSD Iulian Iancu susţinând că, astfel, nu vor creşte din 2015 preţurile la energie termică pentru consumatorii casnici.

582 afișări
Imaginea articolului Camera Deputaţilor modifică o OUG prin care centralele de cogenerare şi cele de apartament au acelaşi tratament

Camera Deputaţilor modifică o OUG prin care centralele de cogenerare şi cele de apartament au acelaşi tratament (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele comisiei de industrii, a precizat că membrii comisiei au introdus în Ordonanţa de Urgenţă un amendament care se adresează consumatorului casnic care utilizează energia termică şi care încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului.

”Amendamentul la Ordonanţa de Urgenţă încearcă să reglementeze un domeniu scăpat atenţiei legiuitorului, se adresează consumatorului casnic care utilizează energie termică. Proiectul se adresează cu preponderenţă punerii la dispoziţie furnizorilor cantităţile de gaze naturale rezultate din activitatea de producţie necesare acoperirii consumului clienţilor casnici, inclusiv cantităţile destinate producătorilor de energie termnică numai pentru cantităţile care sunt destinate utilizării la produsele de energie termică în centrale de cogenerare şi în centralele termice destinate consumului populaţiei. Modificarea este pentru a putea permite ANRE şi Guvernului ca, prin hotărâre de guvern, să stabilească noile preţuri la energie termică”, a spus Iancu.

Ministrul delegat pentru energie Răzvan Nicolescu a precizat că Guvernul susţine acest amendament, dar că niciodată nu s-a pus problema creşterii preţurilor la energie termică de la 1 ianuarie 2015.

”Este un amendament care vizează situaţia centralelor de cogenerare şi anume ca aceste centrale de cogenerare să beneficieze de acelaşi tratament ca şi centralele de apartament. Este un principiu corect, este un principiu pe care îl susţinem. Niciodată nu s-a pus problema în România să fie altfel decât centralele de apartament să aibă acelaşi regim ca şi centralele de cogenarare, niciodată nu s-a pus probblema în România ca preţurile la energie termică să crească începând cu 1 ianuarie 2015, niciodată nu a existat acest risc”, a arătat Nicolescu, meţionând în acest sens Monitorul Oficial din 4 noiembrie.

În replică, Iulian Iancu a spus că aceasta este o ”intervenţie mincinoasă, care sfidează Parlamentul”. El a adăugat că, prin amendarea Ordonanţei, se corectează această situaţie, în urma căreia preţurile gazelor ar fi crescut cu 40%.

”Pentru că nu este de admis, vreau să vă spun că MO, la care face referire, de la 1 ianuarie 2015 pune în pericol toţi producătorii de energie termică pentru că în acel Monitor Oficial, ANRE face analiza din ultimele 18 luni şi ca atare stabileşte un preţ, dar trebuie să ia în calcul impactul de la 1 ianuarie, iar impactul de la 1 ianuarie dacă nu intervenim astăzi, este de creştere a preţului gazelor cu 40%. De aceea noi astăzi, prin amendarea legii, ne adresă consumatorului casnic, ne adresăm producătorului de energie termică şi corectăm această situaţie, dând posibilitate consumatorilor casnici să aibă acelaşi regim nediscriminatoriu şi în continuare”, a adăugat Iancu.

Deputatul PDL Lucian Bode a spus că susţine amendare acestei ordonanţe şi este „surprins neplăcut” că Guvernul nu a făcut acest lucru printr-o hotărâre de guvern.

Ordonanţa de ugenţă 35/2014 pentru completarea legii energiei electrice şi a gazelor naturale a fost adoptată cu 292 voturi pentru, unul împotrivă şi 3 abţineri, Camera Deputaţilor fiind for decizional cu acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici