Campania #Metoo. Doi profesori din Capitală, acuzaţi de hărţuire sexuală de foste eleve şi studente. Surse din cadrul poliţiei: Nu au fost înregistrate plângeri

Mai multe foste eleve şi studente de la două unităţi şcolare din Bucureşti şi-au povestit experienţele prin care au fost hărţuite sexual de cadrele didactice, în cadrul campaniei #metoo. Poliţia nu a fost sesizată în aceste situaţii, cel mai des tinerele fiind ruşinate de ce au trăit.

4959 afișări
Imaginea articolului Campania #Metoo. Doi profesori din Capitală, acuzaţi de hărţuire sexuală de foste eleve şi studente. Surse din cadrul poliţiei: Nu au fost înregistrate plângeri

Campania #Metoo. Doi profesori din Capitală, acuzaţi de hărţuire sexuală de foste eleve şi studente. Surse din cadrul poliţiei: Nu au fost înregistrate plângeri

"Aveam 18 ani. Mergeam la meditaţii la unul dintre cei mai bine cotaţi profesori de matematică din Bucureşti, Daniel Petriceanu, profesor la CN Mihai Viteazul. El avea peste 40 de ani şi ne pregătea pentru bac. Când ajungeam la el acasă, domnul profesor Petriceanu ne îmbrăţişa foarte strâns pe toate, lipindu-se de noi. Cât durau meditaţiile, îşi freca piciorul de picioarele mele, până la coapse, îmi masa umerii mie şi colegelor mele. Când greşeam, îi spunea băiatului din grupă că are voie să ne dea sutienul jos şi, dacă mai greşim o dată, va avea voie să ne pună mâna pe sâni. Ne povestea despre problemele din viaţa lui sexuală, despre viaţa sentimentală a fiului lui de şcoală generală, ne punea întrebări despre viaţa noastră sexuală", a scris pe Facebook Ruxandra Simion, fostă elevă.

Tânăra spune că i-a fost ruşine să le povestească părinţilor, aşa că a continuat meditaţiile până a dat examenul de Bacalaureat. După ce şi-a povestit experienţa pe Facebook, a primit mesaje şi de la alte fost eleve care au trecut prin situaţii similare cu acelaşi profesor.

"În postarea mea de #metoo am menţionat un prof din liceu care s-a dat la mine în noaptea balului, dar nu i-am spus numele (..) Dar era profesorul meu de matematica Petriceanu cu care făceam şi meditaţii, căruia îi cunoşteam soţia şi copilul, şi pe pe care îl respectam ca profesor şi ca om. E foarte ciudat în clasa a 12-a să trebuiască să îi spui profului tău (încă politicos şi cu respect) că nu vrei să te vezi cu el joi după ore, să trebuiască să gaseşti soluţii să te sustragi mângâierilor lui "nevinovate" la meditaţii (..). În anii care au urmat am auzit lucruri din ce în ce mai grave şi între fostele eleve (şi elevi) ai lui Petriceanu nu e un secret ce se întâmplă.(..) Mi-aş fi dorit ca atunci când eram eu în liceu domnul profesor Petriceanu să fi înţeles că elevele nu erau acolo ca să dea el iama în ele, şi să ne fi tratat cu acelaşi respect şi deferenţă cu care îi trata pe băieţi", este mesajul unei alte foste eleve.

O altă situaţie din sistemul de învăţământ este cea privind un profesor de la SNSPA, povestită de Miruna Rolea, fostă studentă. Evenimentul relatat datează din anul 2004, când avea 19 ani.

"Într-o seară rămân mai mult la institut, aşa că dom' profesor (mentorul meu, omul pe care mi-l luasem ca reper intelectual, moral, spiritual) se oferă să mă ducă spre facultate cu maşina, că tot aveam curs cu el (vinerea, de la ora 18:00). (..)

- Domnişoară, eu simt o tensiune pozitivă între noi. Şi ştiu că şi tu o simţi.
Ingheţ. Blocaj. Simt cum mi se usucă gura şi mi se pune un nod în stomac. Am paralizat.
- Dom'profesor, eu vă admir. Dar stiţi, aveţi nevastă, copii, eu îi cunosc...
- Da, domnişoară, aveţi dreptate. Tocmai asta ar putea fi o problemă. (..) Tocmai de asta vă propun să încheiem un contract social. (..) Un contract în care să ne iubim de 3-5 ori şi apoi fiecare să îşi vadă de drumul sau.
(..)- Dom'profesor, haideti sa mai discutăm despre asta. Nu ştiu ce să zic acum, mă mai gândesc, vedem. Dau să ies. Mă opreşte şi mă trezesc cum mă sarută, îi simt limba în gura mea, dintii care înlocuiau buzele, mă rănea, mă durea foarte tare. Mâna lui mă "atingea" pe un sân, brutal, neplăcut"
, a scris fosta studentă pe Facebook.

Ştefan Stânciugelu, cel despre care vorbeşte tânăra, este cadru didactic la SNSPA.

Surse din cadrul poliţiei au precizat că nu există înregistrate plângeri referitoare la acuzaţii de hărţuire privind fapte care să se fi petrecut la cele două instituţii.

Informaţiile au fost făcute publice în cadrul campaniei #metoo, în care femeile îşi povestesc experienţele de hărţuire sau abuz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici