Video Campanie de donare de sânge la Universitatea Politehnică din Bucureşti

Bucureştenii pot dona sânge, în această săptămână, în cadrul unei campanii a Uniunii Naţionale a Studenţilor din România (UNSR), organizatorii sperând să atragă o mie de donatori în cele cinci zile.

17 afișări

Potrivit preşedintelui UNSR, Gabriel Petrea, luni, marţi şi miercuri au venit peste 300 de donatori, majoritatea studenţi, dar până la încheierea campaniei, pe 2 noiembrie, speră să vină o mie de persoane. În luna mai, la prima ediţie a campaniei, în trei zile au venit 600 de donatori.

"Cei care donează vor primi şapte bonuri de masă în valoare de 50 de lei, o zi liberă de la serviciu pentru cei care lucrează, analize gratuite, reducere 50 la sută pe transportul în comun pentru o lună", a declarat Petrea.

Bonurile de masă şi analizele gratuite sunt oferite de Ministerul Sănătăţii, UNSR oferindu-le donatorilor suc şi dulciuri pentru a le creşte glicemia.

Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă minimum 50 de kilograme, să nu fi suferit de vreo boală. Aceştia vor completa înainte un chestionar. Toată procedura de introducere a datelor personale, măsurarea greutăţii, a tensiunii, şi recoltarea a 450 de mililitri de sânge durând aproximativ 20 de minute, potrivit coordonatorului de proiect, Anca Ştefan.

Donatorii sunt aşteptaţi, până vineri inclusiv, la Rectoratul Universităţii Politehnice, între orele 8.30-12.30. Miercuri, au fost prezenţi şi au donat sânge şi politicienii PSD Ecaterina Andronescu şi Victor Ponta, iar joi sunt aşteptaţi ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei şi cel al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Unităţile medicale din Capitală trimit zilnic Centrului de Transfuzie peste o mie de cereri pentru produse de sânge, dar numai jumătate din solicitări pot fi onorate, pentru urgenţe medicale, deoarece numărul de donatori reprezintă aproximativ un sfert din cel necesar.

''Pentru a onora cererea tuturor spitalelor am avea nevoie de minimum 500 de donatori pe zi, iar noi avem puţin peste un sfert din necesar, adică în jur de 150. Chiar dacă numărul donatorilor a crescut în acest interval, cu aproximativ 5 la sută, ponderea este nesemnificativă comparativ cu nevoile spitaleleor'', declara pentru MEDIAFA, cu câteva zile în urmă, Mihaela Hoinărescu, directorul Centrului de Transfuzie Bucureşti.

Hoinărescu a ţinut să precizeze că sângele nu este un medicament ce poate fi achiziţionat de farmacii, ci un produs obţinut şi stocat numai prin bunăvoinţa oamenilor. ''Nu avem donatori, nu avem sânge, aşa cum dacă nu avem donatori de organe, nu facem transplant. Atunci când suntem acuzaţi că nu livrăm sânge, să ştiţi că nu o facem pentru că semenii noştri nu au donat. Repet, donarea de sânge nu ţine nici de ministru, nici de manager, nici de medic, ci de fiecare dintre noi'', a completat Hoinărescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici