Canacheu: Achiziţionarea avioanelor multirol nu implică plăţi din partea României în următorii 2 ani

Preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, Costică Canacheu, a declarat, miercuri, că achiziţionarea avioanelor multirol de către România nu va implica plăţi imediate, el precizând că va exista o perioadă de graţie de doi ani, urmată de o reeşalonare a plăţilor pe cinci-şapte ani.

77 afișări
Imaginea articolului Canacheu: Achiziţionarea avioanelor multirol nu implică plăţi din partea României în următorii 2 ani

Canacheu: Achiziţionarea avioanelor multirol nu implică plăţi din partea României în următorii 2 ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întrebat cum comentează afirmaţiile ministrului de Finanţe, Sebastian Vlădescu, potrivit căruia nu sunt bani pentru achiziţionarea avioanelor multirol, Canacheu a precizat că, pentru aceste achiziţii, soluţiile financiare sunt în curs de negociere.

"Chiar dacă ele nu sunt în fixate, la semnarea acestui acord interguvernamental nu va fi vorba de plăţi imediate. Sunt perioade de graţie, se vorbeşte de minim doi ani şi de eşalonări ale plăţilor pe alţi cinci-şapte ani. Deci nu vorbim de plăţi pe care statul nostru, bugetul nostru să le facă în următorii doi ani", a spus Canacheu.

El a precizat că cele două comisii de apărare din Senat şi Camera Deputaţilor au luat act de soluţia pe care Guvernul a transmis-o privind achiziţionarea de avioane multirol şi recomandă ca, în continuare, Guvernul să ia toate măsurile pentru finalizarea acesteia, astfel încât să fie îndeplinite obiectivele Armatei şi ale forţelor aeriene.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, în 10 iunie, că nu sunt bani pentru achiziţia avioanelor F-16 şi că nu vede de unde ar putea da România 1% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru achiziţii militare.

"Nu sunt bani pentru avioanele F-16 (...) Nu văd de unde ar putea da România 1% din PIB pentru achiziţii militare", a spus Vlădescu la postul tv The Money Channel.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat în martie propunerea MApN de achiziţionare a 24 de avioane F-16 în uz, documentul urmând să fie trimis Parlamentului spre dezbatere şi decizie.

Achiziţionarea avioanelor F16 aprobată de CSAT va costa aproximativ 1,3 miliarde dolari, primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmând să ajungă în România în 2013.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici