Capitala va avea INSULĂ PLUTITOARE pe Dâmboviţa. Cum va arăta - FOTO

O insulă plutitoare va fi amenajată în Capitală, pe Dâmboviţa, în iunie, printr-un proiect câştigător intitulat "Farul Urban Sulina", alte patru urmând să fie amplasate pe luciul de apă dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii, în cursul verii, pe măsura obţinerii de finanţare.

13409 afișări
Imaginea articolului Capitala va avea INSULĂ PLUTITOARE pe Dâmboviţa. Cum va arăta - FOTO

Capitala va avea INSULĂ PLUTITOARE pe Dâmboviţa. Cum va arăta

Competiţia câştigată de proiectul insulei plutitoare a fost concepută de Asociaţia Ivan Patzaichin - Mila 23, fiind înscrise 24 de iniţiative ale unor designeri, arhitecţi, artişti români sau străini care au fost invitaţi să promoveze opt destinaţii din Delta Dunării, respectiv Crişan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sfântu Gheorghe şi Sulina.

"E foarte greu să aduci o bucată din Deltă pe Dâmboviţa şi să o recreezi cum trebuie. Şi atunci, varianta cea mai bună a fost să aducem un simbol al Deltei, respectiv Farul din Sulina, care este unul dintre cele mai frumoase din ţară, şi am hotărât să-l folosim ca semnal pentru Delta Dunării, dar nu numai, ci şi pentru întreg proiectul de amenajare a Dâmboviţei. Acesta va fi construit din lemn, insula având un diametru de 3,5 metri, iar construcţia, o înălţime de opt metri", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Bogdan Ciocodeica, unul dintre câştigătorii concursului Eco-Arhipelag.

TITLURILE ZILEI

Proiectul câştigător, realizat de Diana Roşu şi Bogdan Ciocodeica, urmează să fie realizat şi amplasat, în iunie, pe Dâmboviţa, zona dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii.

Alte patru proiecte din concurs, clasate pe locurile II-V, care constau tot în insule plutitoare, vor fi expuse pe măsură ce se va obţine finanţarea necesară realizării acestora. Ele vor fi expuse tot pe luciul de apă dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii, acesta fiind tronsonul pilot cu care s-a început reabilitarea unei suprafeţe de o mie de hectare de-a lungul axei Dâmboviţei, de la Lacul Morii până la Parcul Naţional Văcăreşti.

"Vrem ca în iunie să lansăm prima insulă, iar celelalte patru vor fi realizate pe măsură ce vom obţine finanţarea. Anul acesta a fost, ca temă a concursului, Delta Dunării, la anul vom vedea care va fi tema de concurs", a declarat, tot pentru MEDIAFAX, Ivan Patzaichin.

Pe tronsonul pilot au fost deja amenajate mai multe pavilioane de tip gradenă, pe malul nordic al Dâmboviţei, un ponton în vecinătatea Bibliotecii Naţionale şi două platforme pe malul opus.

Locul II în competiţie a fost obţinut de Alexandra Mirona Man şi Ligia Papoi, cu proiectul de insulă "Explorând din interior - Mila 23",

locul III, de Ana Constantinescu, cu "Insula Papură - Mila 23",

locul IV, de Andrei Mărgulescu, Iulia Ghiorghe, Liana Alexandru şi Raluca Filip-Crişcotă, cu "Kellia - Chilia Veche",

iar locul V, de Laura Dumitrescu, Dragoş Mila şi Veronica Popescu, cu proiectul "Insula - Chilia Veche".

Concursul de design "Eco-Arhipelag", pentru amenjarea luciului de apă al Dâmboviţei cu insule plutitoare reprezentând destinaţii din Delta Dunării, s-a desfăşurat în perioada 7 martie- 14 mai.

Juriul concursului a fost format din: Ivan Patzaichin (preşedinte onorific) şi arhitectul Teodor Frolu (secretar), care nu au avut drept de vot, Elena Tîrziman (director Biblioteca Naţională a României)curatorul şi cercetătorul urbanist Elke Krasny (lector, Academia de Arte Frumoase Viena), arhitecţii Tristan Lannuzel (profesor asistent, Universitatea din Kassel, Germania), Gheorghe Pătraşcu (arhitect-şef Primăria Capitalei), Şerban Ţigănaş (preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România) şi Ştefan Ghenciulescu (redactor-şef revista Zeppelin).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici