Cardul naţional de sănătate, contra cost şi va preciza situaţia privind donarea de organe - proiect

Cardul naţional de sănătate, document eliberat contra cost, va include pe cip date privind bolile cu risc vital, grupa sanguina şi Rh-ul, statusul asiguratului - sănătos sau bolnav cronic - cât şi cel privind donarea de organe, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al MS.

318 afișări
Imaginea articolului Cardul naţional de sănătate, contra cost şi va preciza situaţia privind donarea de organe - proiect

Cardul naţional de sănătate, contra cost şi va preciza situaţia privind donarea de organe (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit proiectului, cardul naţional cuprinde informaţii minime, precum datele de identitate, codul numeric personal, cod asigurat, data expirării cardului, numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care emite cardul, numărul de identificare a cardului.

Totodată, cardul conţine date care vor fi stocate pe cip. Astfel, cip-ul va conţine diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguină şi Rh, înregistrarea numărului de solicitări de servicii medicale prin codul furnizorului, dovada achitării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, status asigurat: sănătos sau bolnav cronic, status donor organe, precum şi alerte speciale: tratamente speciale, proteze, dar şi informaţii despre medicul de familie: nume, prenume, date contact sau despre coasiguraţi.

Cheltuielile necesare producerii cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se suportă atât de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, cât şi de asigurat. Asiguratul suportă contravaloarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate şi costurile aferente distribuţiei acestuia, arată documentul MS.

"Componenta informatică a cardului naţional de asigurări sociale de sănătate este o funcţionalitate intrinsecă a sistemului informatic unic integrat. Cardul se eliberează şi se administrează folosind servicii de operare şi management al unei unităţi specializate în acest scop şi numai prin intermediul sistemului informatic unic integrat al asigurărilor sociale de sănătate", potrivit proiectului.

Furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate au obligaţia să acorde asistenţă medicală titularilor de card naţional de sănătate, care prezintă acest document la data acordării respectivelor servicii.

Cardul naţional de sănătate se emite individual pentru fiecare asigurat cu vârsta peste 14 ani. Asiguraţii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale decontate din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate în baza documentelor care atestă calitatea de asigurat.

Persoanele asigurate au obligaţia prezentării cardului naţional de asigurări sociale de sănătate în scopul acordării serviciilor medicale de către furnizorii aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Neprezentarea cardului conduce la neacordarea acestor servicii, cu excepţia serviciilor.

Producerea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se realizează de către Imprimeria Naţională S.A, iar personalizarea documentului de către Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice din cadrul Direcţiei Generate de Paşapoarte, structură componentă a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor elabora în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezenţei ordonanţe de urgenţă, norme metodologice care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, arată proiectul MS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici