Carmen Dan: Informaţiile privindu-l pe Sebastian Ghiţă au fost furnizate de partea română

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Carmen Dan, a declarat, marţi, că informaţiile privindu-l pe Sebastian Ghiţă au fost furnizate de partea română.

6435 afișări
Imaginea articolului Carmen Dan: Informaţiile privindu-l pe Sebastian Ghiţă au fost furnizate de partea română

Carmen Dan: Informaţiile privindu-l pe Sebastian Ghiţă au fost furnizate de partea română (Imagine: Alexandra Pandrea/ Mediafax Foto)

"Informaţiile au fost furnizate de partea română. Menţionez că aceste date au fost puse la dispoziţia Poliţiei din Serbia pe 13 aprilie dimineaţa. Prin aceste date am solicitat şi sprijin în vederea localizării. Pe parcursul zilei a existat în continuare un schimb de date şi informaţii care s-a finalizat la ora 23.50 prin depistarea pe o stradă din Belgrad a doi bărbaţi, unul cu acte româneşti, celălalt prezentându-se ca fiind cetăţean sloven. În urma acestei opriri pentru legitimare au fost duşi la secţia de poliţie din Belgrad şi imediat poliţia a demarat procedura pentru identificarea celor doi. Din verificări a reieşit că documentul de ientitate este fals, în sensul că aparţinea unui document expirat deşi cel prezentat era în termen de valabilitate. Dacă Poliţia Română a mulţumit nu înseamnă că am făcut publlic traseul inculpatului ci că poliţia a verificat toate informaţiile obţinute în contextul acţiunilor de localizare", a declarat Carmen Dan la Digi 24.

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti au admis extrădarea lui Sebastian Ghiţă, constatând că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru extrădate. Încheierea va fi transmisă Ministerului Justiţiei, care va cere autorităţilor din Serbia extrădarea fostului deputat.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declarat, marţi, că instituţia pe care o conduce aşteptată documente de la instanţele emitente ale mandatului de arestare pe numele lui Sebastian Ghiţă, urmând că imediat să fie demarată procedura de extrădare.

"Biroul internaţional Interpol a informat instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare din România, cu privire la reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă. Pe 17 aprilie, Interpol a înştiinţat instanţele din România cu privire la arestarea, reţinerea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pentru 18 zile începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare, trebuie să verifice urgent îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea. Ne aflăm, în acest moment, în situaţia în care aşteptăm de la instanţele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalităţii declanşării procedurii de extrădare. Ministerul Justiţiei are deja pregătită această procedură, cerere. Aşteptăm încheierile de la instanţă şi în minutul următor dăm drumul la procedură", a declarat ministrul Justiţiei.

Surse apropiate anchetei au precizat pentru MEDIAFAX că fostul deputat a fost vizitat, joi, de fratele său, Alexandru Ghiţă, călătoria acestuia la Belgrad fiind cea care a condus la capturarea fostului deputat. Cei doi ar fi ieşit din casa în care locuia Ghiţă, poliţiştii sârbi fiind informaţi asupra identităţii fostului parlamentar, moment la care celor doi li s-au cerut documentele de identitate. Sebastian Ghiţă le-a prezentat oamenilor legii documente false, spunându-le, în limba engleză, că este student sloven. Anchetatorii aveau deja date de la autorităţile române referitoare la faptul că în locuinţa respectivă s-ar afla fostul deputat, astfel că a fost condus la poliţie, constatându-se că documentele erau false şi că numele sub care s-ar fi prezentat exista, au precizat aceleaşi surse.

Sursele citate menţionează că în această perioadă, Sebastian Ghiţă ar fi ţinut legătura, în afară de fratele său, şi cu alte persoane apropiate, o femeie apropiată fostului deputat făcând cel puţin o călătorie în Serbia de la data dispariţiei fostului deputat până în prezent.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici