Cârnaţi din România, opriţi de la comercializare în Italia din cauza prezenţei unor aditivi

Un lot de cârnaţi din România a fost oprit de la comercializare în Italia din cauză că produsul conţinea coloranţii roşii E 124 şi E 129, a căror folosire nu era autorizată, potrivit unei notificări transmise pe Sistemul de Alertă Rapidă pentru Alimente şi Furaje (SARAF).

419 afișări
Imaginea articolului Cârnaţi din România, opriţi de la comercializare în Italia din cauza prezenţei unor aditivi

Cârnaţi din România, opriţi de la comercializare în Italia din cauza conţinutului unor E-uri (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)

În notificarea de la începutul acestei luni, se arată că produsul avea un conţinut de E 124 (roşu Ponceau/ de coşenilă) de 7,73 miligrame pe kilogram şi de E 129 (roşu Allura) de 2,21 mg/ kg.

Cârnaţii româneşti nu ajunseseră încă în comerţ în Italia, când a fost emisă notificarea, şi au fost opriţi de la comercializare.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au precizat pentru MEDIAFAX că cei doi aditivi sunt autorizaţi în UE, dar nu în produsul respectiv, ci numai în anumite tipuri de cârnaţi, ca chorizo şi altele. Astfel, cârnaţii respectivi au fost opriţi de la comercializare deoarece compoziţia lor nu corespundea "reţetei" autorizate în UE, au mai arătat sursele citate.

Pe de altă parte, în urma unui studiu realizat în Marea Britanie în 2007, cei doi aditivi, printre alţii, au fost asociaţi cu hiperactivitate la copii, însă Autoritatea Europeană pentru Securitatea Alimentară (EFSA) a considerat că rezultatele studiului sunt ambigue şi nu a făcut vreo recomandare privind folosirea celor doi coloranţi. În schimb, în SUA, E 124 este considerat cancerigen şi a fost interzis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici