"Casa Piticilor", realizată din lut, vegetaţie şi parbrize, închiriată celor care vor să experimenteze viaţa în natură. Care sunt costurile | GALERIE FOTO

O casă naturală, realizată într-un sat din judeţul Caraş-Severin din lut, vegetaţie şi parbrize, a fost scoasă la închiriere de către proprietar pentru persoanele interesate să construiască o astfel de locuinţă ecologică şi să experimenteze viaţa în natură, transmite corespondentul MEDIAFAX.

1791 afișări
Imaginea articolului "Casa Piticilor", realizată din lut, vegetaţie şi parbrize, închiriată celor care vor să experimenteze viaţa în natură. Care sunt costurile | GALERIE FOTO

"Casa Piticilor", realizată din lut, vegetaţie şi parbrize, închiriată celor care vor să experimenteze viaţa în natură. Care sunt costurile

Locuinţa ecologică din satul Sasca Montană, judeţul Caraş-Severin, care arată ca o „Casă a piticilor”, a fost construită pe malul râului Nera, în vara anului 2004, de către Ileana Mavrodin, de meserie arhitect. “Casa Verde” este realizată din cob, un amestec de pământ lutos, apă, paie şi nisip, fiind prezentă pe harta construcţiilor ecologice din lume.

Începând cu data de 1 mai, proprietara locuinţei a anunţat că o oferă spre închiriere celor care doresc să experimenteze viaţa în natură într-o casă de cob. Taxa de închiriere este 50 de lei pe zi, iar mai multe persoane şi-au anunţat deja intenţia de a locui în casa naturală.

“Oamenii sunt foarte interesaţi să locuiască în ea, dar eu n-am scos căsuţa neapărat pentru public la închiriat, eu am scos-o mai mult pentru cei care doresc să-şi construiască aşa ceva şi vor să experimenteze cum este să locuieşti într-o asemenea căsuţă naturală. Nu vreau chiar să o pun în circuitul turistic”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ileana Mavrodin.

Proprietara locuinţei ecologice din Sasca Montană a lucrat timp de 12 ani ca arhitect în Canada, dar s-a întors în România cu scopul de a realiza o casă naturală după ce a citit o carte despre locuinţele din lut.

“Am realizat căsuţa în vara anului 2004. Ideea a venit din America, practic. Eu locuiam la vremea respectivă în Canada şi am citit o carte despre case de lut, pe care le făcea un arhitect englez în America pentru el şi pentru comunitatea care este interesată de viaţa aceasta alternativă. Legătura cu Sasca Montană a fost întâmplătoare, pentru că m-a adus aici o prietenă într-un weekend şi plimbându-ne noi prin sat, am văzut locul potrivit pentru a construi o asemenea casă. Autorul cărţii descria locul ideal ca fiind un versant sudic, cu pământ lutos. La Sasca Montană, râul Nera este la doi paşi, nisipul, piatra. Ideea acestor case este să construieşti cu ce găseşti pe locul respectiv, să încerci să nu aduci prea mult din afară şi să nu creezi gunoiul care normal se creează pe un şantier de construcţii”, a explicat Ileana Mavrodin.

Proprietara casei naturale din judeţul Caraş-Severin a declarat că a început proiectul ca un experiment şi că nu s-a gândit că va ajunge să locuiască în ea. A găsit un teren pe malul râului Nera, pe care l-a cumpărat cu 400 de dolari, şi a mai investit 2.000 de dolari pentru a realiza inedita colibă.

Casa din lut are acoperişul din vegetaţie, iar în construcţia zidurilor, care au o grosime de 60 de centimetri, au fost folosite şi sticle goale, pentru o mai bună izolaţie termică. Căsuţa are şi două ferestre mici fixe, care sunt, de fapt, parbrize de maşină. Pentru a economisi spaţiu, Ileana Mavrodin a realizat o platformă pentru dormit la 2,2 metri înălţime, iar copertina de la intrare este din trunchiul unui copac crăpat în două.

“Căsuţa s-a ridicat într-o vară. Totul a pornit ca un experiment, pur şi simplu eu am vrut să văd ce se întâmplă cu ea peste iarnă. Avem noi prejudecăţile noastre că aceste case nu ţin, că le ia apa, că se dărâmă, că intră şoarecii. Eu pur şi simplu am pornit ca un experiment, nu mă gândeam că o să locuiesc, că o să fac o căsuţă din ea, dar lucrând la ea, mi-a plăcut aşa de mult, încât m-am gândit că vreau să şi stau aici. Şi atunci încet, încet s-a transformat într-o căsuţă în care am şi stat câţiva ani de zile. Acum nu mai stau acolo, mi-am cumpărat o casă în sat, pentru că am nevoie şi de un birou. Dar căsuţa a rămas acolo şi vara locuim destul de mult în ea”, a detaliat Ileana Mavrodin.

Arhitectul a afirmat că ideal este să foloseşti ce ai prin preajmă atunci când doreşti să realizezi o casă naturală, care este călduroasă iarna şi răcoroasă vara.

“Iarna facem foc într-o sobă cu plită ţărănească, iar fumul de la foc merge printr-o băncuţă şi se încălzeşte. Vara este răcoroasă căsuţa. Nu are nevoie de aer condiţionat, de umidificatoare, de dezumidificatoare. Aceste materiale naturale au calitatea de a păstra un nivel al umidităţii constant. Căsuţa iniţială are un pic peste 12 metri pătraţi, apoi ea încet, încet s-a extins. Anul următor am mai făcut o alveolă în care este acum baia, apoi s-a făcut o bucătărie de vară, un cuptor de pâine, o magazie, este un WC uscat făcut, acum am făcut şi un duş”, a explicat arhitectul.

Ileana Mavrodin a mai precizat că recomandă o astfel de casă din lut, pentru că este foarte sănătoasă, însă persoanele care nu doresc să realizeze locuinţa cu mâinile lor ar putea ajunge să plătească pentru construirea ei cât pentru una clasică.

“Multă lume se gândeşte să facă o asemenea casă pentru că este ieftină, dar nu este neapărat adevărat. Poate să fie ieftină dacă o face aşa cum am făcut-o eu, cu materiale refolosite, parbrize, geam de la o casă. Această casă s-a făcut cu puţini bani, dar dacă este să ţi-o construiască altcineva, să-ţi faci o casă de 100 de metrin pătraţi, de exemplu, atunci deja poate să coste cât o casă convenţională sau poate şi mai mult, pentru că este multă manoperă. Nu neapărat materialele sunt scumpe, dar este multă manoperă. Recomand o astfel de casă pentru că este sănătoasă, recomand oricui vrea să facă o asemenea casă să se implice în construirea ei. Toată treaba asta a pornit din America, pentru că a fost într-un fel şi un răspuns la societatea de consum şi la felul în care se locuieşte acolo. Poluarea aerului din casă este mai mare decât afară, pentru că sunt toate aceste materiale moderne care emană tot felul de substanţe chimice. Sunt două categorii de oameni care au pornit acest curent: cei care doresc să fie în afara sistemului şi să-şi construiasă ei singuri o casă, să nu se îndatoreze la bancă 30 de ani, dar pe de altă parte erau şi cei care sufereau foarte acut de alergii, şi atunci într-o casă naturală este un mediu în care pot să nu intre deloc niciun fel de chimicale”, a detaliat Ileana Mavrodin.

Arhitectul a mai afirmat că, în fiecare vară, la Sasca Montană organizează tabere de informare pentru persoanele interesate să realizeze o astfel de locuinţă din lut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici