Cât de mult plătesc românii pentru servicii de construcţia şi întreţinerea casei? Care este cel mai solicitat serviciu STUDIU

  • Cât plătesc românii pentru servicii de reparat sau întreţinut locuinţa?
  • Dar pentru construcţia unui case la cheie?
  • Wilio, platforma care pune în legătură reparatori şi alţi profesionişti de pe piaţa serviciilor de construcţii şi întreţinere a casei cu potenţialii clienţi a lansat un studiu în acest sens.
4097 afișări
Imaginea articolului Cât de mult plătesc românii pentru servicii de construcţia şi întreţinerea casei? Care este cel mai solicitat serviciu STUDIU
În ceea ce priveşte construcţia unei case la cheie, cel mai mic preţ înregistrat pe platformă este în Ungaria, unde cetăţenii plătesc 1.492 de euro pe metru pătrat, conform studiului.
 
În România şi Slovacia, preţul este cu aproximativ 300 de euro mai ridicat, un metru pătrat fiind 1.712, respectiv 1.727 de euro. Conform datelor Wilio, aceste numere reflectă preţurile pentru o casă cu 4 camere, cu fundaţie de beton armat şi o suprafaţă de 110 metri pătraţi. Preţurile includ în mod standard, nivelare, construcţia completă a clădirii, cu distribuţie de apă, canalizare, electricitate, aer condiţionat, precum şi podele, ferestre, uşi şi echipamente de baie. Includ, de asemenea, şi împrejmuirea terenului, paratrăsnet şi jgheaburi.
 
Dacă în Ungaria, cel mai adesea valoarea proiectelor este cuprinsă între 400 şi 2.900 de euro, în România, clienţii aleg, în medie, proiecte mai mari, cu o valoare cuprinsă între 2.500 şi  22.000 de euro. Aceste diferenţe arată că românii şi maghiarii încă se familiarizează cu platforma, optând numai pentru anumite servicii din categoria „case la cheie”, nu pentru un proiect complet. Astfel ei aleg doar anumite etape din această categorie, precum placarea cu lemn, hidroizolarea fundaţiilor, proiecte de cablare sau montarea parchetului, mai arată autorii studiului.
 
În Slovacia, acolo unde Wilio este deja o marcă consacrată, clienţii nu ezită să comande pe platformă un proiect complet, astfel că solicitările pentru construcţia unei case la cheie variază între 81.000 şi 160.000 de euro. 

Grădinăritul smart: românii plătesc mai mult pentru grădini de lux

Un alt serviciu unde românii înregistrează proiecte cu preţ crescut este grădinăritul. Deşi nu se află printre cele mai solicitate servicii, aceştia aleg mai mult decât slovacii şi maghiarii proiecte complexe în această zonă. Maghiarii, de pildă, plătesc de obicei între 100 şi 400 de euro pentru solicitările în această categorie, iar slovacii, între 250 şi 850 de euro. În România, proiectele sunt mai complexe, cu preţuri care variază între 320 şi 8.000 de euro, cel mai probabil pentru că aici o grădină decorativă reprezintă mai degrabă un lux, aşa că numai o parte privilegiată a populaţiei îşi poate permite un asemenea serviciu. 
 
Altfel, preţurile pentru proiectele mici de grădinărit sunt similare. În România şi Slovacia, tăierea pomilor costă 23, respectiv 25 de euro pe bucată. În Ungaria, costul pentru această activitate scade, fiind în jur de 19-20 de euro. 
 

Cât costă reparaţiile în casă 

Sunt şi servicii pentru care românii plătesc mai puţin decât alte popoare din Europa Centrală. De pildă, când vine vorba de angajarea unui electrician, suma maximă pe care aceştia o plătesc este de 120 de euro, în timp ce maghiarii şi slovacii plătesc între 400 şi 460 de euro, respectiv între 300 şi 600 de euro, se mai arată în studiu. 
 
Cât despre instalaţiile electrice, precum montarea de întrerupătoare şi prize, costurile sunt similare în România şi Ungaria, de aproximativ 40-55 de euro. În Slovacia însă, costul se dublează, fiind cuprins între 70 şi 140 de euro. 
 
Conform datelor Wilio, în ceea ce priveşte reparaţiile în casă, preţurile sunt similare. De pildă, pentru schimbarea unei prize, un maghiar va plăti 7 euro, un slovac, 9, iar un român, 10 euro. În ceea ce priveşte zugrăvitul, un strat dublu de vopsea pe metru pătrat este mai ieftin în Slovacia, unde costă 1.8 euro, urmată de România, cu 2 euro, iar apoi de Ungaria, cu un cost de 2.24 euro. 
 
Dacă are nevoie să instaleze geamuri termopan, românul va trebui să plătească aproximativ 110 euro pe fereastră, iar un slovac, 116 euro. Maghiarii înregistrează cele mai scăzute preţuri la acest capitol: aproximativ 95 de euro pe bucată. 

Cele mai solicitate servicii în România 

Primul serviciu pe care românii îl caută este văruitul, majoritatea făcând acest lucru o dată la câţiva ani. Pe Wilio, 8.63% dintre utilizatori au solicitat această activitate, se arată în studiu.
 
Apoi, aceştia ţin la renovarea apartamentelor, la fel şi slovacii, iar apoi, la serviciile de curăţenie, o prioritate pentru maghiari - fiind pe locul 1 în lista serviciilor cerute de aceştia. 6.23% dintre utilizatorii români ai Wilio au angajat un specialist pentru renovarea apartamentului lor, iar 3.56% şi 3.47% dintre ei au cerut o menajeră, respectiv un instalator.
 
Pentru serviciile acestuia din urmă, românii plătesc unele dintre cele mai mici preţuri, suma maximă înregistrată pe Wilio, pentru un proiect complex, fiind de 650 de euro, în vreme ce în Ungaria, această sumă este de 850 de euro, iar în Slovacia de 1.000 de euro. Forţa de muncă în acest domeniu este mai ieftină în România, cu un tarif cuprins între 150 şi 270 de euro. Un preţ similar îl plătesc şi slovacii: între 120 şi 270 de euro. În Ungaria însă, angajarea acestui specialist costă între 150 şi 650 de euro. 
 
Cel mai puţin solicitat serviciu în România este cel al reparatorilor.
 
Wilio este o platformă şi aplicaţie pentru mobil creată în Slovacia,care îi ajută pe clienţi să găsească meşteri şi furnizori locali de servicii de încredere.  

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici