Cătălin Ilniţchi, rănit la COLECTIV: Am plecat în Israel cu o infecţie din spital

Buzoianul Cătălin Ilniţchi, rănit în clubul Colectiv şi aflat în comă timp de o lună, spune, într-un interviu acordat unui ziar local, că pe lângă arsurile grave a avut şi o infecţie intraspitalicească, despre care a aflat la Spitalul Tel Hashomer din Israel, unde a fost transferat de la Floreasca.

10913 afișări
Imaginea articolului Cătălin Ilniţchi, rănit la COLECTIV: Am plecat în Israel cu o infecţie din spital

Cătălin Ilniţchi, rănit la COLECTIV: Am plecat în Israel cu o infecţie din spital

Într-un interviu publicat de cotidianul buzoian Opinia, fotograful Cătălin Ilniţchi a povestit momentele dinaintea incendiului din clubul Colectiv, în urma căruia au murit 63 de persoane.

Cătălin Ilniţchi a povestit că a mers la concertul trupei Goodbye to Gravity întrucât membrii formaţiei îi erau prieteni, dar şi pentru că niciunul dintre colegii săi fotografi nu putea ajunge la concert.

"Oricum, chiar dacă nu trebuia să fac poze pentru concert, cred că tot m-aş fi dus la concert pentru că eram prieten cu băieţii din trupă. Voiam cu tot dinadinsul să ascult noul lor album. Ciudat este că veneam după o săptămână grea la muncă şi, în seara aia, am zis că parcă aş face o pauză, mai ales că mama venise atunci la mine la Bucureşti. Nefiind însă niciun fotograf disponibil de la noi de la muncă, am zis să nu îi las pe băieţi fără fotograf la concert. Nu aş fi vrut să mă duc şi parcă aş fi vrut. Eram în dubii…", îşi aminteşte Cătălin Ilniţchi.

El spune că nu a văzut efectiv momentul în care a izbucnit focul, iar tinerii aflaţi în club s-au comportat normal, îndreptându-se spre ieşire fără a intra în panică, situaţie care s-a schimbat însă atunci când au ajuns la ieşire.

"(...) nu credeam că va fi aşa de grav. Lumea s-a comportat relativ ok - s-a îndreptat spre ieşire în pas grăbit, dar fără ţipete. Situaţia s-a schimbat la ieşire, în dreptul containerului, pentru că acolo lumea s-a împiedicat de prag şi erau foarte mulţi căzuţi pe jos. Cei care erau în dreptul uşii rămase închise ţipau: «Daţi-ne drumul, că ne omorâţi!». Totul pe un întuneric absolut", a povestit Cătălin Ilniţchi, care susţine că la un moment dat a simţit că şansele să scape sunt "destul de mici".

Deşi a ieşit printre primii, după cum îşi aminteşte, Cătălin Ilniţchi a afirmat că era "destul de ameţit", iar la un moment dat scotea "fum negru" când respira.

Buzoianul a povestit şi că pompierii au ajuns repede la locul incendiului, iar el a urcat printre primii în salvările venite, ajutat fiind de două fete.

"Afară m-au preluat două fete… Pompierii au apărut după vreo două minute de când am ieşit eu din club. Destul de repede deci, dar încă era multă lume care se chinuia să iasă. Cele două fete m-au ajutat să mă întind pe jos. Deja scoteam fum negru când respiram. M-am întins, apoi am auzit salvările, fetele au tras de mine să mă ducă la ambulanţă şi m-am suit în cea de a doua ambulanţă. (...) În îmbulzeala de la uşă mi-a alunecat de pe umăr rucsacul cu obiectivele. Fiind ameţit, nu mi-am dat seama de gravitatea situaţiei şi mă gândeam că bag mâna la intrare şi îmi iau rucsacul. Lucrul acesta nu s-a mai întâmplat şi le sunt mai mult decât recunoscător fetelor acelea două, pentru că nu m-au lăsat", a afirmat Cătălin Ilniţchi.

El a spus că a ajuns conştient la Spitalul Floreasca, însă în scurt timp şi-a pierdut cunoştinţa şi şi-a revenit când era în spitalul din Israel.

"Am ajuns, am coborât pe picioarele mele din salvare, m-am dus în sala de urgenţe şi acolo m-au aşezat pe o targă. M-au acoperit cu o folie specială, mi-au făcut un calmant şi apoi mi s-a rupt filmul. La mine a fost o arsură a căilor respiratorii interne şi intoxicaţia cu fum. Plus o infecţie cu care am plecat din România în Israel, o infecţie dobândită în spital, aşa mi s-a spus în Israel", a declarat el.

Cătălin Ilniţchi a fost o lună în comă, trezindu-se în spitalul din Israel, unde a ajuns în stare gravă. Acolo, buzoianul a fost scos din starea de sedare, după care medicii au început fizioterapia şi recuperarea, care a decurs neaşteptat de bine.

"M-am trezit în Israel. Acolo a urmat o perioadă treptată de desedare. Atunci a fost puţin mai dificil. Apoi am început fizioterapia şi recuperarea propriu-zisă. Mi-au spus că lucrurile au mers peste aşteptările lor şi aşa am ajuns acasă înainte de sărbători", a mai povestit Ilniţchi.

Acum, la aproape două luni de la tragedie, el le mulţumeşte atât prietenilor, care s-au mobilizat pentru el, cât şi medicilor din România: "Ştiu că prietenii mei din Bucureşti şi Buzău, alături de familie, au făcut tot posibilul să îmi întocmească un dosar medical pentru a putea pleca într-un spital mai bine pregătit. Din câte am înţeles, au venit comisii medicale din diverse ţări, dar nu ştiu încă cum de pe mine m-a văzut comisia din Israel. Am mai înţeles că transportul meu în Israel a fost suportat de o persoană care a vrut să rămână anonimă. Vreau să îi mulţumesc din suflet".

El a mai spus că a aflat despre moartea unor prieteni ai săi în urma incendiului doar spre sfârşitul perioadei de spitalizare, întrucât medicii au vrut ca el să se poată recupera şi că în Israel a avut "un psihiatru bun, care a limitat cât mai mult traumele psihice".

Întors în ţară, Cătălin Ilniţchi va continua perioada de recuperare şi nu este exclus să mai fie supus şi altor intervenţii, dacă medicii români vor crede de cuviinţă. În plus, el a spus că abia aşteaptă să-şi reia munca.

În momentul declanşării incendiului din Colectiv, fotograful Cătălin Mircea Ilniţchi se afla chiar lângă scena pe care concerta trupa Goodbye to Gravity. El a fost internat la Spitalul de Urgenţă "Floreasca" din Bucureşti, în stare critică, fiind transferat apoi la Spitalul Sheba - Tel Hashomer din Israel, unde a avut-o alături pe mama sa. Ei s-au întors în ţară săptămâna trecută.

În urma incendiului din 30 octombrie 2015 din Colectiv şi-au pierdut viaţa 63 de persoane, dintre care 27 de persoane au murit în aceeaşi noapte, iar ulterior 24 în spitalele din ţară şi 12 dintre răniţii transferaţi în străinătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici