Cătălin Predoiu, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei

Cătălin Predoiu a fost avizat favorabil, marţi, de comisiile parlamentare, pentru funcţia de ministru al Justiţiei.

16 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei

Cătălin Predoiu, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Justiţiei (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Predoiu a primit votul favorabil a 51 dintre senatori şi deputaţi, în timp ce alţi 9 au votat împotrivă şi s-a înregistrat o abţinere.

După audieri, Predoiu a declarat că votul larg majoritar în favoarea lui îl obligă, întrucât pune problema performanţelor.

El a spus că speră într-o comunicare mai bună a Ministerului Justiţiei cu Parlamentul şi cu alte structuri ale sistemului judiciar, pentru depăşirea conflictelor care au marcat anul 2009 şi rezolvarea problemelor cauzate de "timpul pierdut" din a doua jumătate a anului.

Votul în comisii a fost secret, în urma deciziei majorităţii membrilor prezenţi la audieri.

După avizare, Predoiu a vorbit despre principalele priorităţi ale MJ, dar şi despre punctele vulnerabile din 2009.

"Problemele în Justiţie sunt atât de grave încât nicio instituţie nu şi le poate asuma singură, nu le poate rezolva singură, aşa că trebuie să cooperăm între minister, Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, asociaţiile magistraţilor, sindicatele personalului auxiliar, Guvern şi Parlament. Trebuie să creăm o platformă comună de acţiune concretă, cu măsuri de susţinere administrativă şi financiară a sistemului judiciar, pentru a recupera timpul pierdut în a doua jumătate a anului 2009", a menţionat el.

Predoiu a subliniat că această cooperare trebuie să se bazeze pe respect reciproc atât între instituţii, cât şi între persoanele care le reprezintă şi pe rostirea adevărului, "indiferent cât de dureros ar fi".

El a indicat cooperarea cu Parlamentul şi cu membrii comisiilor juridice drept o prioritate a Ministerului Justiţiei în 2010, în condiţiile în care, în timpul audierilor, a admis în repetate rânduri deficienţe la nivelul MJ în ceea ce priveşte comunicarea publică şi colaborarea cu Legislativul.

Întrebat care a fost diferenţa dintre votul primit luni şi cel din urmă cu două luni, la audierile miniştrilor propuşi de Lucian Croitoriu, Predoiu a apreciat că votul a avut în primul rând o componentă politică.

"Şi atunci dezbaterea a fost una pe fond, s-au discutat soluţii, nu a fost o simplă validare sau invalidare a unui candidat de ministru", a adăugat Predoiu.

El a mai spus că îşi propune în 2010 o colaborare mai strânsă, pe proiecte, inclusiv cu partidele politice din opoziţie, apreciind că postura lui de independent politic va garanta prevenirea unor influenţe politice.

Predoiu a indicat, printre problemele stringente ale MJ în perioada următoare, negocierile din cadrul Guvernului şi cu Ministerul de Finanţe pentru bugetul pe 2010 alocat sistemului judiciar.

De asemenea, el a arătat că doreşte reluarea dialogului cu magistraţii, atât cei din CSM, cât şi cu cei din asociaţiile profesionale, dar şi cu personalul auxiliar de bază.

"Îmi propun ca, măcar o dată pe lună, să am o întâlnire cu magistraţii şi cu personalul auxiliar de bază", a adăugat el.

Întrebat despre viitorul acestei cooperări în condiţiile în care a reluat şi la audierile din Parlament afirmaţiile critice la adresa conducerii CSM, Predoiu a răspuns că a dorit să facă o radiografie a modului în care MJ a perceput conflictele din 2009 din sistemul judiciar.

"Nu sunt adeptul confruntării instituţionale, dar, dacă este nevoie, am arătat că suntem pregătiţi să o ducem pentru principii şi pentru interesul cetăţenilor. Prima mea opţiune este cooperarea instituţională, cu CSM în primul rând, dar voi dubla acest efort în încercarea de a construi o relaţie directă cu magistraţii şi cu personalul auxiliar de la bază", a mai afirmat Predoiu.

În timpul audierilor, Predoiu a abordat, în urma unor întrebări ale parlamentarilor, problema tribunalelor specializate, afirmând că, deocamdată, resursele umane şi financiare ale sistemului nu permit decât cel mult o specializare pe secţii în cadrul instanţelor, dacă vor putea fi deblocate posturile blocate în 2009.

De asemenea, Predoiu şi-a anunţat intenţia de a crea un consiliu consultativ pe lângă Ministerul Justiţiei, format din foştii miniştri, pentru consultări regulate privind principalele proiecte ale sistemului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici