Cătălin Predoiu: Nu putem ajunge o ţară de destinaţie infracţională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă / Ministrul Justiţiei explică de ce nu mai susţine abrogarea imediată a recursului compensatoriu

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a solicitat, joi, procurorilor Ministerului Public o ripostă fermă în faţa infracţionalităţii, precizând că România nu poate ajunge "o ţară de destinaţie infracţională".

6343 afișări
Imaginea articolului Cătălin Predoiu: Nu putem ajunge o ţară de destinaţie infracţională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă / Ministrul Justiţiei explică de ce nu mai susţine abrogarea imediată a recursului compensatoriu

Predoiu: Nu putem ajunge o ţară de destinaţie infracţională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă

Cătălin Predoiu a precizat că se instalează în societate un sentiment de nesiguranţă printre cetăţenii cinstiţi şi de siguranţă şi confort penal printre infractori.

"Nu ne putem permite să devenim o ţară de destinaţie infracţională. Cer Ministerului Public o ripostă fermă în faţa acestei îndrăzneli în creştere a infractorilor, interlopilor, traficanţilor, proxeneţilor, corupţii, organizaţi în grupuri sau individual, să fie din nou confruntaţi energic, loviţi devastator, descurajaţi, anihilaţi judiciar! Braţul ferm al legii să fie din nou simţit de toţi cei care şi-au pus în minte să facă din România un paradis al infracţiunilor! ", a declarat ministrul Justiţiei.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că ştie că, în ultimii ani, "s-a încercat" slăbirea legilor penale, în special, şi procurorii au fost blamaţi în masă pentru unele greşeli, abuzuri sau eşecuri în instanţă, dar a menţionat că nu împărtăşeşte culpabilizarea lor în masă.

"În ansamblu, corpul de procurori are valoare. Să o demonstreze! Să probeze curaj şi determinare, profesionalism şi rigoare procedurală! Societatea aşteaptă acţiune eficientă din partea procurorilor. Defetismul nu este o opţiune. Problema este clară: ori câştigă infractorii, ori câştigă partea cinstită a societăţii! Pentru Ministerul Justiţiei nu există decât o soluţie acceptabilă: legea să fie aplicată, iar cei care atentează la viaţa, proprietatea şi siguranţa cetăţeanului să fie trimişi în faţa judecătorului cu probe solide. Aştept rezultate din partea lor, a procurorilor", a conchis Predoiu.

Predoiu: Abrogarea peste noapte a recursului compensatoriu ar conduce la efecte colaterale mai severe

Cătălin Predoiu a declarat că abrogarea imediată a recursului compensatoriu, fără analiză, ar putea duce la „efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”. Ministrul a anunţat 3 planuri ce vor fi atinse înainte de a fi abrogat recursul, astfel încât să nu fie pusă în pericol populaţia.

„Ministerul Justiţiei acţionează pe trei planuri, în primul rând un plan juridic. În Parlament vom susţine acele propuneri legislative care să conducă la abrogarea acestui tip de recurs compensatoriu şi înlocuirea cu un sistem care să permită beneficiul unei astfel de măsuri în condiţiile de control asupra aplicării legii şi în condiţiile în care nu punem în pericol siguranţa publică”, a anunţat Cătălin Predoiu într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, al doilea plan abordat este cel juridico-diplomatic.

„Am angajat şi vom continua discuţii cu CEDO, astfel încât să evităm declanşarea unui lanţ de condamnări la CEDO împotriva României. Al treilea plan este unul tehnic, care ţine de minister şi de grupurile de lucru în care se lucrează intens, în fiecare zi, pentru găsirea formulelor tehnice care să nu nască neconstituţionalitate sau discriminări între subiecţii aplicării legii.

O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii în penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent”, mai explică ministrul Justiţiei.

Guvernul Orban nu îşi asumă o desfiinţare peste noapte a legii, a mai spus Predoiu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici