Câteva sute de mii de pelerini, aşteptaţi la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

Câteva sute de mii de pelerini sunt aşteptaţi în următoarele zile la Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiu urmând să fie aduse din Grecia şi moaştele Sfintei Maria Magdalena, iar de la Bucureşti cele ale Sfântului Ioan Gură de Aur.

1695 afișări
Imaginea articolului Câteva sute de mii de pelerini, aşteptaţi la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

Câteva sute de mii de pelerini, aşteptaţi la Iaşi pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva

Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, pelerinajul de la Iaşi va începe vineri seară şi va dura o săptămână, autorităţile ieşene estimând că în municipiu vor ajunge în această perioadă câteva sute de mii de credincioşi din întreaga ţară.

Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor fi scoase vineri seară din Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar după o scurtă procesiune vor fi depuse într-un baldachin, în curtea lăcaşului de cult.

Tot vineri seară, vor fi aduse cu avionul de la Mănăstirea ”Simonos Petras” din Sfântul Munte Athos moaştele Sfintei Mironosiţe şi Întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena, aşezată într-o raclă în care se va afla şi un fragment din lemnul Sfintei Cruci.

Duminică, vor fi aduse la Catedrala Mitropolitană ieşeană, de la Bucureşti, moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

În aceeaşi seară, pe străzile din centrul Iaşiului, va avea loc pelerinajul ”Calea Sfinţilor”, sfintele moaşte urmând să fie purtate pe umeri de către preoţi.

Preotul Marian Timofte, vicar administrativ la Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că ”Maria Magdalena este Sfânta Mironosiţă amintită în toate evangheliile din Noul Testament, fiind prima persoană care a aflat bucuria învierii lui Iisus Hristos şi cea care a vestit la rândul ei învierea apostolilor”.

Potrivit preotului Marian Timofte, moaştele Sfintei Maria Magdalena se află de aproape un mileniu pe Muntele Athos, în Grecia.

Autorităţile se aşteaptă ca rândurile de pelerini să se formeze încă de vineri dimineaţă, cu 12 ore înainte de scoaterea sfintelor moaşte din Catedrala Mitropolitană.

Reprezentanţii Jandarmeriei ieşene au precizat că din localitatea ilfoveană Voluntari vor sosi, la sfârşitul săptămânii, aproximativ 7.000 de credincioşi cu 150 de autocare. Transportul pelerinilor va fi asigurat de Primăria Voluntari.

Credincioşilor care vor sta noaptea la rând pentru a se închina la sfintele moaşte le vor fi oferite de către autorităţi, dar şi de către Mitropolie, ceai cald şi pachete cu mâncare.

Sfânta Liturghie, programată marţi, se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Peste o mie de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică pe străzile Iaşiului, în perioada 9-15 octombrie.

În anii precedenţi, pelerinii veniţi la Iaşi din toate colţurile ţării au stat şi câte 12 ore la coadă, pentru a ajunge să se închine la racla cu sfintele moaşte. Anul trecut, în cele şase zile de pelerinaj, aproximativ 250.000 de credincioşi s-au închinat la sfintele moaşte.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici