Cauza morţii bătrânului căruia medicii i-au refuzat internarea - insuficienţa cardio-respiratorie

Bătrânul de 83 de ani căruia medicii de la Spitalul Bârlad i-au refuzat internarea, fiindcă nu ar reprezenta o urgenţă, trimiţându-l acasă pe jos, a murit din cauza unei insuficienţe cardio-respiratorii, au stabilit medicii legişti.

999 afișări
Imaginea articolului Cauza morţii bătrânului căruia medicii i-au refuzat internarea - insuficienţa cardio-respiratorie

Cauza morţii bătrânului căruia medicii i-au refuzat internarea - insuficienţa cardio-respiratorie

Reprezentanţii Serviciului de Medicină Legală (SML) Vaslui au stabilit că bătrânul căruia i s-a refuzat internarea în spital după ce fusese diagnosticat cu pneumonie acută interstiţială a decedat din cauza unei insuficienţe respiratorii acute.

Medicii legişti nu au putut preciza, deocamdată, dacă există o legătură de cauzalitate între boala cu care a fost diagnosticat bătrânul şi stopul cardio-respirator.

"În urma autopsiei, concluziile provizorii au arătat că moartea bătrânului a fost una patologică şi a avut drept cauză o insuficienţă cardio-respiratorie acută. Aprecierile privind eventualele erori de diagnostic şi conduită terapeutică se vor face după finalizarea analizelor suplimentare de laborator”, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Vaslui, Mihaela Ştraub.

Poliţiştii vasluieni au declanşat o anchetă în cazul bătrânului care a murit, luni, pe o stradă din Bârlad la jumătate de oră de la plecarea sa din spital, unde ajunse în aceeaşi zi cu ambulanţa şi, în urma investigaţiilor, medicii au refuzat să-l interneze pe motiv că nu reprezenta o urgenţă, trimiţându-l acasă pe jos.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă Bârlad, bătrânul de 83 de ani, din localitatea vasluiană Ulea, a ajuns la unitatea medicală, luni, la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanţă, solicitată prin numărul de urgenţă 112 de către medicul de familie din sat, care a presupus că bărbatul ar avea pneumonie.

Investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Gheorghe Covaliuc a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstiţială, motiv pentru care a fost trimis la Secţia de Pneumologie a aceleiaşi unităţi medicale. Aici, bătrânul a fost consultat de către un medic specialist, care a confirmat diagnosticul şi a trecut medicaţia necesară pe foaia de observaţie. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgenţă medicală, Gheorghe Covaliuc a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-a prescris o reţetă medială şi apoi a fost trimis pe jos acasă.

"Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturaţie bună (n.r. -cantitatea de oxigen din sânge), electrocardiograma a ieşit bună şi, în consecinţă, nu constituia o urgenţă clinică şi investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur şi a părăsit staţionarul spitalului, plecând pe jos ca să se întâlnească cu fiul său, care făcea dializă la o clinică privată din altă zonă a oraşului, acolo unde, de altfel, a şi fost găsit decedat. Noi am demarat o anchetă pentru a vedea dacă un astfel de incident putea fi prevenit”, declara corespondentului MEDIAFAX directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

După ce a ieşit pe poarta spitalului în jurul orei 17.10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenţia de a se întâlni cu fiul său pentru a merge acasă. Când a ajuns însă în faţa clinicii unde fiul îşi făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbuşit la pământ, un trecător solicitând ambulanţa la numărul de urgenţă 112.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică Vaslui a declanşat o anchetă în acest caz, concluziile urmând să fie făcute publice, potrivit directorului Mihaela Vlada, la începutul săptămânii viitoare.

Un caz similar s-a petrecut la Braşov, unde o bătrână de 82 de ani a fost găsită moartă, duminică seară, pe un câmp din zona cartierului Rulmentul, după ce cu o zi în urmă fusese lăsată să plece din Spitalul ”Tractorul” în pijamale, cu papuci de casă şi având o păturică pe umeri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici