Cazanciuc: Dacă Motoc va fi aleasă judecător la CEDO, înseamnă că s-a prezentat cel mai bine

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat miercuri seară, că dacă Iulia Motoc va fi aleasă judecător din partea României la CEDO, înseamnă că ea s-a prezentat cel mai bine, demnitarul excluzând ipoteza unui "aranjament" în favoarea acesteia.

760 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Dacă Motoc va fi aleasă judecător la CEDO, înseamnă că s-a prezentat cel mai bine

Iulia Motoc (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Dacă acest nume va fi Iulia Motoc, înseamnă că Iulia Motoc este cea care s-a prezentat cel mai bine", a afirmat ministrul Justiţiei la Digi24.

În acelaşi context, Cazanciuc a ţinut să sublinieze că nu România alege ocupantul acestei funcţii, ci Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), de pe lista cu cele trei propuneri înaintate de Guvernul de la Bucureşti.

Ministrul Justiţiei a mai precizat că lista celor trei propuneri ale Comisiei de selecţie a candidaţilor, alcătuită în urma interviurilor de miercuri, va fi făcută publică joi.

Robert Cazanciuc a adăugat că, în opinia lui, cel care va fi ales ca judecător din partea României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) se va achita cu brio de sarcini, în condiţiile în care, la interviuri, candidaţii s-au dovedit bine pregătiţi. "Spre satisfacţia noastră, toţi s-au prezentat destul de bine. Oricare va fi ales, ne prezentăm, cu siguranţă, mai mult decât onorabil", a declarat ministrul Justiţiei.

Interviurile candidaţilor pentru funcţia de judecător din partea României la CEDO au avut loc miercuri, începând cu ora 13.00, la sediul Ministerului Justiţiei, după ce unul dintre cei şapte înscrişi, respectiv procurorul Codrin Miron, s-a retras din cursă, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Astfel, în competiţia pentru această funcţie au rămas Iulia Motoc, Cristina Coteanu, Bianca Guţan, Tudor Panţîru, Florin Streteanu şi Paul Vasilescu, fiecărui candidat fiindu-i rezervată câte o oră în faţa Comisiei de selecţie. Interviurile nu au fost publice.

Lista cu cei trei candidaţi aleşi de comisie va fi înaintată Guvernului. După primirea avizului Comisiilor Juridice şi pentru Drepturile Omului din Senat şi Camera Deputaţilor reunite în şedinţa comună, Guvernul va transmite Consiliului Europei lista cu propuneri cuprinzând cei trei candidaţi.

Curtea Constituţională (CC) a decis, în 9 mai, că Guvernul propune candidaţii la funcţia de judecător la CEDO din partea României.

La 16 decembrie 2013 va înceta mandatul actualului judecător al României la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici