Cazanciuc: Nu ştiu unde se află Marko Attila. Nu putem face negocieri pe ceea ce prevede legea

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, că nu ştie unde se află deputatul Marko Attila, arătând că nu este oportun să se facă negocieri, atât timp cât orice stat UE este obligat să respecte normele europene în ce privesc solicitările venite de la un oricare altă ţară membră.

236 afișări
Imaginea articolului Cazanciuc: Nu ştiu unde se află Marko Attila. Nu putem face negocieri pe ceea ce prevede legea

Marko Attila (Imagine: Vargyasi Levente/Mediafax Foto)

Afirmaţia ministrului Robert Cazanciuc a fost făcută în contextul informaţiilor că deputatul Marko Attila, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare şi anchetat în dosarul disjuns din cel în care Alina Bica a fost trimisă în judecată, s-ar afla la Budapesta, sub protecţia premierului maghiar Viktor Orban.

"Nu ştiu exact unde se află domnul deputat acum. Putem face discuţii acum în măsura în care lucrurile sunt foarte bine bazate pe lege. Putem negocia dacă există un acord bilateral, reguli europene, putem negocia cu Ungaria. Nu cunosc exact unde se află domnul deputat în momentul de faţă, dar nu cred că este oportun să facem negocieri pe ceea ce legea prevede în mod obligatoriu. Autorităţile oricărui stat europeane sunt obligate să procedeze conform nomelor europene, dacă sunt solicitări din partea altui stat", a spus ministrul Robert Cazanciuc, după şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiază de imunitatea parlamentară începând din 3 decembrie 2014, atunci când colegii săi au încuviinţat arestarea preventivă a deputatului UDMR, în dosarul de corupţie al fostului procuror şef al DIICOT, Alina Bica, privind despăgubirea de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Între timp, dosarul a fost trimis în judecată, însă procurorii au fost nevoiţi să disjungă cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru că el nu s-a aflat în ţară şi nu a putut fi audiat.

"Având în vedere faptul că procedurile de citare faţă de inculpatul Marko Attila-Gabor nu au putut fi îndeplinite în totalitate, în aşa fel încât să nu poată fi invocate nerespectarea unor garanţii procesuale privind inclusiv dreptul la apărare, întrucât acesta este plecat din ţară, se va dispune disjungerea cauzei, urmând ca cercetările să fie continuate într-un dosar distinct, sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit", potrivit procurorilor DNA.

În 4 decembrie 2014, avocatul lui Marko Attila, Eugen Iordăchescu, declara pentru MEDIAFAX că deputatul UDMR se află în Budapesta, la o întâlnire a maghiarilor de pretitutindeni, motiv pentru care nu a fost prezent la DNA, unde fusese citat de procurori pentru a da explicaţii în dosarul despăgubirilor.

În noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un alt dosar privind restituirea unor imobile.

Judecătorii l-au găsit vinovat de Marko Attila de faptul că, în 2002, a făcut parte din comisia specială de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunităţilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale din România, înfiinţată în baza OUG 83/1999. Alături de alte două persoane, deputatul a întocmit, în 14 mai 2002, o notă de constatare în care au arătat, contrar realităţii, că un imobil situat în municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe şi l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul în discuţie a avut destinaţia de şcoală din momentul edificării construcţiei şi includea două instituţii de învăţământ: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfântu Gheorghe şi Liceul Teologic Reformat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici