Cazul din Caracal | Judecătorii CSM dezaprobă inducerea ideii că legile justiţiei sunt în „lanţul cauzal” al crimelor

Judecătorii CSM spun că dezaprobă folosirea cazului Caracal în scop politic şi inducerea ideii că legile justiţiei ar fi una din cauzele crimelor, subliniind că disfuncţiile grave care au ieşit la iveală odată cu această tragedie trebuie asumate pentru a restarta sistemul judiciar.

472 afișări
Imaginea articolului Cazul din Caracal | Judecătorii CSM dezaprobă inducerea ideii că legile justiţiei sunt în „lanţul cauzal” al crimelor

Cazul din Caracal | Judecătorii CSM dezaprobă inducerea ideii că legile justiţiei sunt în „lanţul cauzal” al crimelor

„Consecventă principiilor şi valorilor unei justiţii care trebuie să funcţioneze efectiv în folosul societăţii, şi nu este doar declarată ca atare, Secţia pentru judecători condamnă folosirea dramei de la Caracal în scop politic, aşa cum s-a întâmplat în ultimele zile. Secţia pentru judecători dezaprobă mistificarea prin inducerea, în mod repetat, în discursul politic, a temei „modificării legilor justiţiei” în lanţul cauzal al efectelor tragicului eveniment”, arată Secţia pentru judecători a CSM, printr-un comunicat de presă.

În contextul în care codurile penale sunt nemodificate şi conţin dispoziţiile necesare luării măsurilor pentru a proteja viaţa şi integritatea persoanei, această temă este vehiculată cu un dublu scop, „unul evident politic, iar altul pentru dezvinovăţirea celor responsabili”, subliniază magistraţii.

„Independenţa justiţiei este o valoare fundamentală, aflată în strânsă corelaţie cu responsabilitatea instituţională, dar mai ales individuală. Este momentul să afirmăm deschis că dorim aflarea cât mai grabnică a adevărului şi identificarea răspunderilor atât la nivelul funcţiilor de execuţie ale magistraţilor, cât şi al celor de conducere din vârful instituţiilor cu competenţe în domeniul justiţiei”, mai arată judecătorii.

În comunicatul menţionat se mai arată că sistemul trebuie restartat.

„Asumarea disfuncţiilor grave, relevate odată cu drama de la Caracal, este indispensabilă restartării sistemului judiciar de care societatea românească are atâta nevoie”, încheie Secţia pentru judecători.

Taguri:
csm,
caracal,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici