Cazul familiei cu 144 de proprietăţi în Timişoara: Cârpaci, dispus să cedeze temporar Primăriei clădirea evacuată de la Spitalul de Copii

Proprietarul clădirii evacuate a Spitalului de Copii din Timişoara, Vladimir Cârpaci, l-a anunţat pe primarul municipiului, Nicolae Robu, că este dispus să cedeze Primăriei imobilul, însă doar pentru doi-trei ani, timp în care municipalitatea s-ar obliga să facă investiţii acolo.

721 afișări
Imaginea articolului Cazul familiei cu 144 de proprietăţi în Timişoara: Cârpaci, dispus să cedeze temporar Primăriei clădirea evacuată de la Spitalul de Copii

Cazul familiei cu 144 de proprietăţi în Timişoara: Cârpaci, dispus să cedeze temporar Primăriei clădirea evacuată de la Spitalul de Copii (Imagine: Adi Piclisan/ Mediafax Foto)

Vladimir Cârpaci, însoţit de avocat şi de doi lideri ai romilor, a venit, marţi, în audienţă la primarul Timişoarei, Nicolae Robu, pentru a discuta despre o executare silită pe care primarul a iniţiat-o, pentru o amendă neplătită în valoare de 365.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, s-a discutat şi despre clădirea Spitalului de Copii "Louis Ţurcanu" care la începutul acestei luni a fost evacuată şi în care au funcţionat Secţia de Pneumologie şi laboratorul.

Cârpaci a spus, înainte de intrarea în audienţă, că nu există nicio executare silită pe numele său şi, mai mult, primarul Nicolae Robu nu are cum să ceară executarea silită a proprietăţilor sale, deoarece fapta s-a prescris.

"O să discutăm să vedem ce facem cu problema Spitalului de Copii. (Nicolae Robu - n.r.) nu are nicio executare silită pe numele meu. Vrem să găsim o soluţie, un schimb, există mai multe variante", a declarat Vladimir Cârpaci.

În timpul întâlnirii, Vladimir Cârpaci şi avocatul acestuia şi-au arătat disponibilitatea de a ceda gratuit spaţiul în care a funcţionat secţia de Pneumologie a Spitalului de Copii, însă doar pentru o perioadă de doi-trei ani, timp în care Primăria s-ar obliga să facă nişte investiţii în acel imobil pentru a-l readuce într-o stare decentă.

Primarul Nicolae Robu a spus că va prezenta această propunere consilierilor locali, în şedinţa de plen de joi, urmând ca aleşii locali să decidă dacă o vor accepta sau respinge.

Primarul Timişoarei a precizat că acest lucru nu înseamnă că va renunţa la demersul de a executa silit familia Cârpaci pentru datoria de 365.000 de lei, care, în opinia sa, nu s-a prescris.

"Sunt semne de întrebare privitoare la modul în care un număr mare de case a ajuns în proprietatea unui număr mic de persoane de etnie romă. Noi nu dorim să punem anatema pe întreaga etnie, dorim însă să nu ocolim subiectele sensibile. Primăria Timişoara are zeci de procese şi litigii pe proprietăţi care se află în posesia unui număr mic de persoane. (…) V-am sugerat să donaţi clădirea (în care a funcţionat secţia Spitalului de Copii - n.r.), pentru că aşa putem să facem proiecte pe termen lung. Vreau să vă mai informez că acea execuţie silită va fi dusă până la capăt", a afirmat primarul Robu.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a cerut executarea silită a lui Vladimir Cârpaci, proprietarul corpului de clădire evacuat de la Spitalul de Copii, pe motiv că el nu a respectat o decizie a instanţei privind alt imobil, iar în contul sumei adunate ca sancţiune să returneze clădirea spitalului.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţa, în 11 noiembrie, că Vladimir Cârpaci, cel care a evacuat un corp de clădire în care funcţiona Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din municipiu şi care este proprietarul altui imobil, de pe strada Mihai Eminescu nr. 6, face lucrări neautorizate la această casă, deşi există o sentinţă irevocabilă prin care se cere "readucerea construcţiei în starea iniţială".

"Cerem executarea silită a clanului Cârpaci pentru că pe strada Eminescu nr. 6 a făcut lucrări neautorizate şi noi am obţinut o sentinţă definitivă şi irevocabilă prin care se cere readucerea construcţiei în starea iniţială, în caz contrar sancţiunea fiind de o sută de lei pe zi. Timp de zece ani cât s-au scurs de când s-a aplicat această hotărâre judecătoarească s-a strâns o sumă, care este de 365.000 de lei, şi noi cerem acum executarea silită a lui Vladimir Cârpaci, proprietarul acelui corp de clădire pe care a trebuit să îl evacuăm de la Spitalul de Copii. Şi cerem ca, în recuperarea acestei sume, să ni se dea acea clădire", declara primarul Nicolae Robu.

Familia Cârpaci a intrat oficial, în 1 noiembrie, în proprietatea unui corp de clădire de la Spitalul de Copii "Louis Ţurcanu" din Timişoara, astfel că Secţia de Pneumologie şi laboratorul, care funcţionau în acest imobil, au fost mutate într-una din celelalte şapte clădiri rămase ale spitalului.

Clădirea respectivă a fost retrocedată foştilor proprietari în anul 1995. Prin vânzări succesive, imobilul a ajuns în proprietatea familiei de romi Cârpaci, care a cerut evacuarea. În 1 noiembrie a expirat ultimul termen de evacuare, astfel că Vladimir Cârpaci s-a prezentat pentru a-şi prelua proprietatea.

Familia Cârpaci este una dintre cele mai bogate familii de romi din oraş, având 144 de proprietăţi - vile, case, apartamente, terenuri, garaje şi diferite spaţii -, majoritatea în zona centrală a oraşului, potrivit unui document al Direcţiei Judeţene de Finanţe Timiş, obţinut de corespondentul MEDIAFAX.

Presa locală a relatat deseori despre Ionelaş Cârpaci şi Vişinel Stancu ca fiind conducătorii unor clanuri de romi care s-au îmbogăţit în timpul administraţiei fostului primar al Timişoarei Ghorghe Ciuhandu, al cărui nume a fost asociat cu clanurile de romi care au acaparat mai multe străzi din centrul oraşului, în urma unor retrocedări.

La Timişoara au fost inventariate peste 14.500 de imobile considerate istorice, construite înainte de anul 1945, iar dintre acestea 938 sunt monument istoric, conform legii. Câteva sute dintre aceste clădiri, aflate în zona centrală, au fost cumpărate de romi. Iniţial, familiile de romi au cumpărat un singur apartament, iar apoi, prin ameninţări sau şicane, au determinat familiile rămase în clădire să vândă sub preţul pieţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici