Cazul Focică de la Inspecţia Judiciară | Plângerea penală pentru şantaj va fi cercetată de DNA, după ce Parchetul General şi-a declinat competenţa

Plângerea depusă de inspectoarea judiciară Mihaela Focică va fi cercetată de procurorii anticorupţie, după ce, joi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să-şi decline competenţa, au precizat surse judiciare pentru Mediafax. Mihaela Focică a depus, la Parchetul General, o plângere penală după ce a fost interceptată. Anunţul a fost făcut de procurorul general al României, Augustin Lazăr.

4132 afișări
Imaginea articolului Cazul Focică de la Inspecţia Judiciară | Plângerea penală pentru şantaj va fi cercetată de DNA, după ce Parchetul General şi-a declinat competenţa

Plângerea depusă de Mihaela Focică va fi cercetată de DNA. PICCJ şi-a declinat competenţa

„Doamna inspector Focică s-a prezentat la Parchetul General şi a anunţat că va depune o plângere penală împotriva persoanelor care au supravegheat-o şi care ar fi comis anumite fapte pe care domnia sa le-a calificat ca şantaj, culegere de date şi comunicarea lor publică. După care dânsa a şi depus o plângere şi a plecat. Este important să ştiţi acest aspect. A fost înregistrat un dosar penal. A fost în audienţă”, a declarat, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii, procurorul general al României, Augustin Lazăr.

Ulterior, în cursul zilei de joi, procurorii de la PICCJ au decis că nu sunt competenţi să analizeze plângerea lui Focică. Astfel, ei şi-au declinat competenţa şi dosarul va fi analizat de DNA.

În acelaşi caz, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis, joi, sesizarea Inspecţiei Judiciare (IJ), instituţie care ar urma să decidă dacă au existat presiuni interne şi externe din partea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, în cazul inspectoarei Mihaela Focică.

Reprezentanţii CSM susţin că a fost sesizată din oficiu Inspecţia care va face verificări prin care se va stabili „dacă a fost încălcată independenţa funcţională şi operaţională a IJ/inspectorilor judiciari, în realizarea atribuţiilor de serviciu în raport de informaţiile apărute în presa în legătură cu verificările realizate la DNA”.

De asemenea, se va verifica dacă au existat situaţii de încălcare a independenţei IJ prin presiuni interne şi externe.

Inspecţia Judiciară va stabili şi dacă au existat situaţii de încălcare a independenţei inspectorilor judiciari prin presiuni interne sau externe.

„Modul de comunicare a conducerii IJ cu ceilalţi inspectori, exclusiv prin prisma aspectelor ce ţin de independenţa inspectorului judiciar” este un alt aspect ce va fi verificat de inspectorii judiciari.

Mai mult, se vor face cercetări pentru a vedea dacă existat „o înregistrare a unei convorbiri, data pretinsei convorbiri, momentul în care conţinutul pretinse convorbiri a fost adus la cunoştinţa inspectorului şef, motivele eventualei întârzieri şi orice alte aspecte relevante”.

Decizia CSM vine după ce în presă a fost publicată o înregistrare ambientală a unui dialog dintre procurorul Gheorghe Stan, inspector-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, şi procuroarea Mihaela Focică, procuror inspector care a făcut verificări la DNA. Din spusele procuroarei Mihaela Focică, aşa cum rezultă din respectiva înregistrare, procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi ar fi făcut presiuni asupra ei în lucrarea care îi era desemnată şi în care cerceta trei procurori DNA cu privire la eventuala săvârşire de către aceştia a unor abateri disciplinare. De asemenea, din cadrul aceluiaşi dialog, reiese şi că procurorul Codruţ Olaru, membru CSM, ar fi exercitat presiuni asupra procurorului inspector Mihaela Focică.

În urma plenului de joi s-a decis şi sesizarea IJ în vederea efectuării de verificări privind posibila afectare a independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul-şef DNA le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focica, desemnată sa cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori anticorupţie.

Sesizarea a fost făcută după ce UNJR şi AMR au cerut CSM să se sesizeze în vederea apărării independenţei sistemului judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică. Asociaţiile cer efectuarea unei anchete şi audierea în plenul CSM a celor implicaţi.

„Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) solicită Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ca, în baza art. 30 din Legea 317/2004, să se sesizeze de îndată în vederea apărării independenţei întregului sistem judiciar faţă de pretinsele presiuni pe care procurorul-şef DNA Laura Codruţa Kovesi le-ar fi făcut asupra procurorului inspector Mihaela Focică, desemnată să cerceteze eventuale abateri disciplinare ale unor procurori DNA”, se arată în scrisoarea transmisă joi de asociaţiile de magistraţi Consiliului Superior al Magistraturii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici