Cazul Letea: 54 de cai, înghesuiţi într-un camion de 38 de locuri. Cinci fără acte, 20 fără microcip

Cinci dintre caii luaţi săptămâna trecută din comuna tulceană C. A. Rosetti pentru a fi duşi la un abator nu aveau niciun fel de act, ei fiind transportaţi ilegal alături de ceilalţi în condiţii incorecte, camionul care ducea toate cele 54 de animale având o capacitate de doar 38 de locuri.

1318 afișări
Imaginea articolului Cazul Letea: 54 de cai, înghesuiţi într-un camion de 38 de locuri. Cinci fără acte, 20 fără microcip

Cazul Letea: 54 de cai, transportaţi cu o maşină de 38 de locuri. Cinci fără acte, 20 fără microcip

Trei dintre cele cinci animale care nu aveau acte sunt mânji, unul dintre ei având o rană la torace, "cauzată probabil în timpul transportului".

Conform unui comunicat semnat de mai multe organizaţii pentru protecţia animalelor şi remis luni agenţiei MEDIAFAX, camionul a fost oprit în Brăila, iar animalele au fost descărcate şi preluate de o fermă particulară din comuna Ianca, satul Urleasca.

De la momentul la care transportul a pornit spre abator, două iepe au murit iar o a treia, "lovită în cap cu un obiect dur" şi care "a sângerat pe toată perioada transportului" este aproape moartă.

"Două iepe în lactaţie au murit, prima în timpul transportului, iar a doua pe data de 21 mai, ca urmare a condiţiilor de transport, fiind călcată în picioare de ceilalţi cai. Toţi caii au avut de suferit în urma transportului, unii fiind îmbarcaţi cu răni grave cauzate în timpul prinderii şi îmbarcării în Tulcea. În prezent, o iapă în lactaţie, lovită cu un obiect dur în cap şi care a sângerat pe toată perioada transportului, se zbate între viaţă şi moarte, şansele ei de supravieţuire fiind minime", se precizează în comunicatul citat.

Potrivit sursei citate, la Tulcea se mai află 17 mânji, hrăniţi artificial cu lapte, ale căror mame se află la ferma din satul Urleasca.

Aceeaşi sursă precizează că reprezentanţii ONG-urilor, împreună cu angajaţii DSV Brăila, au tranchilizat 34 de cai cărora le-au recoltat probe de sânge pentru analize.

"S-a constatat că din 34 de cai 20 nu aveau microcipuri, deci nu pot fi identificati în «acte». În cursul zilei de mâine (marţi, n.r.) se vor continua operaţiunile de recoltare de sânge, identificarea cailor şi evaluarea stării lor de sănătate", se mai arată în comunicatul organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Caii de la Letea, ale căror imagini au stârnit în ultimele zile compasiune, mânie şi reacţii publice, au un statut incert, pentru autorităţi ei nefiind sălbatici, ci doar "crescuţi puţin altfel decât se obişnuieşte", regimul lor de proprietate stabilindu-se după "legea locului".

Scandalul legat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, după ce mai multe ONG-uri au dat publicităţii imagini cu caii ţinuţi în ţarcuri, unii dintre ei slăbiţi şi având răni sângerânde. Caii ar fi urmat să fie trimişi la un abator.

Premierul Emil Boc a solicitat respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor şi a legislaţiei în vigoare în cazul cailor din Letea, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.

"ANSVSA a transmis primului ministru o informare cu privire la situaţia şi evoluţiile recente privind caii din Letea, iar primul ministru a solicitat ca în această situaţie să fie respectată legislaţia în vigoare şi toate condiţiile referitoare la bunăstarea animalelor", a spus Roatiş.

El a precizat că în urma testelor efectuate de ANSVSA pe 49 de cai a reieşit că 19 animale sunt bolnave şi le pot îmbolnăvi şi pe celelalte.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a transmis DSVSA Tulcea să stopeze orice transport de cabaline din judeţ, până la clarificarea situaţiei între autorităţile locale, proprietarii animalelor şi reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici