Cazul pacientului ce şi-a ucis un coleg de salon şi l-a rănit grav pe un altul, clasat de procurori

Cazul pacientului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău care, în decembrie 2014, o omorât în bătaie un coleg de salon şi l-a rănit grav pe un altul a fost clasat de către procurori, după ce, în urma anchetei, s-a stabilit că este un bolnav psihic periculos, care a comis faptele fără discernământ.

243 afișări
Imaginea articolului Cazul pacientului ce şi-a ucis un coleg de salon şi l-a rănit grav pe un altul, clasat de procurori

Cazul pacientului ce şi-a ucis un coleg de salon şi l-a rănit grav pe un altul, clasat de procurori (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău au decis clasarea dosarului bărbatului de 64 de ani cercetat pentru omor şi tentativă de omor, după ce, în timp ce era internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, şi-a ucis un coleg de salon, iar pe un altul l-a rănit grav, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, pacientul nu a mai fost trimis în judecată pentru comiterea celor două infracţiuni grave, în condiţiile în care, în urma expertizelor psihiatrice dispuse de către anchetatori, s-a stabilit că le-a comis fără a avea discernământ. De altfel, procurorii nu au dispus nicio măsură preventivă pe toată durata derulării cercetărilor, bărbatul rămânând internat la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi.

"În această cauză, s-a dispus clasarea dosarului întrucât autorul a comis faptele fără discernământ. Bărbatul este un bolnav psihic periculos care, periodic, va fi evaluat de comisii psihiatrice de specialitate, aşa cum prevede procedura", a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, Felix Bănilă.

În decembrie 2014, un pacient de 54 de ani, internat în Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean Bacău, a fost omorât de un coleg de salon, iar un altul a suferit leziuni grave, după ce cei doi au fost loviţi cu pumnii şi picioarele, Poliţia şi conducerea unităţii medicale declanşând anchete în acest caz.

Potrivit conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Bacău, incidentul s-a petrecut într-unul din saloanele Secţiei de Psihiatrie, într-un moment în care pacienţii erau nesupravegheaţi de către personalul medical, care făcea schimbul de tură.

O infirmieră a fost cea care i-a găsit pe cei trei bărbaţi plini de sânge, fiind alertată de zgomotele care se auzeau dinspre salon. Unul dintre pacienţi, un bărbat de 54 de ani, era în stare foarte gravă, fiind solicitată intervenţia unei Ambulanţe.

Echipajul medical sosit la faţa locului nu l-a mai putut salva pe bărbat, astfel că a fost declarat decesul acestuia.

Cel de-al doilea pacient bătut cu pumnii şi picioarele, în special în zona feţei, a fost transportat la Secţia de Neurochirurgie unde, în urma investigaţiilor medicale, s-a constatat că a suferit o fractură de piramidă nazală şi traumatism facial, fiind transferat ulterior la Secţia de Terapie Intensivă. În urmă cu două zile, bărbatul a revenit în Secţia de Psihiatrie a spitalului băcăuan, starea sa fiind una stabilă.

Directorul medical al SJU Bacău, Aurelia Ţaga, spunea că a fost vorba de "un eveniment tragic, consumat între trei pacienţi cu afecţiuni psihice severe" şi că după incident, atacatorul, un bărbat de 64 de ani, a fost supravegheat pe tot timpul nopţii, fără a fi însă imobilizat, fiind apoi transferat la Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi, pentru a fi supus unei expertize psihiatrice.

Poliţiştii şi procurorii au declanşat cercetări în acest caz. Totodată, unitatea medicală băcăuană a început propria anchetă internă pentru a stabili dacă personalul medical şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu, în acest sens urmând a fi luată în calcul şi soluţia din dosar dată de către procurori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici