CCR a admis parţial sesizarea lui Iohannis privind modificarea unor legi din domeniul educaţiei

Curtea Constituţională a admis, marţi, parţial sesizarea formulată de preşedintele Klaus Iohannis în legătură cu modificarea unor legi din domeniul educaţiei, judecătorii CCR declarând trei articole constituţionale şi alte trei neconstituţionale, informează instituţia.

1179 afișări
Imaginea articolului CCR a admis parţial sesizarea lui Iohannis privind modificarea unor legi din domeniul educaţiei

CCR a admis parţial sesizarea lui Iohannis privind modificarea unor legi din domeniul educaţiei

Conform unui comunicat de presă al Curţii Constituţionale remis MEDIAFAX, judecătorii Curţii au admis, cu unanimitate de voturi obiecţia de neconstituţionalitate a şefului statului, constatând că "dispoziţiile articolul unic pct.2 (cu referire la art.253 alin.(1) şi pct.3 - cu referire la art.254(1), alin.(21) din Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, art.II (cu referire la art.321 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 în partea privitoare la divizare) din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei şi articolul unic (cu referire la art.16 alin.(1) din Legea pentru modificarea art.16 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt neconstituţionale".

În schimb, CCR a respins, ca neîntemeiată, o altă obiecţie formulată de preşedintele Klaus Iohannis, constatând că "dispoziţiile art.I pct.1 [cu referire la art.19 alin.(3) din Legea nr.1/2011] din din Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei şi art.II [cu referire la art.321 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.75/2005 în partea privitoare la fuziune] din Legea pentru modifi-
carea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei, precum şi Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei şi Legea pentru modificarea art.16 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011 sunt constituţionale în raport cu criticile formulate".

Pe 6 iunie, Klaus Iohannis a sesizat CCR asupra legii pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, a Legii pentru modificarea art. 16 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 şi a Legii pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei.

Şeful statului a susţinut în sesizare că Parlamentul a adoptat trei legi distincte, care au acelaşi obiect, însă Legislativul nu a corelat legile după regulile şi cerinţele de ordin tehnic-legislativ pentru elaborarea actelor normative.

"Considerăm că atât prin modul în care au fost adoptate, cât şi prin conţinutul normativ, cele trei legi contravin normelor şi principiilor constituţionale", se arată în sesizarea înaitată de Iohannis la CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici