CCR discută pe 19 decembrie sesizarea USR prin care contestă numirea conducerii ASF

Curtea Constituţională va dezbate, pe 19 decembrie, obiecţia de neconstituţionalitate depusă de USR cu privire la numirea unor membri ai Consililului ASF, printre care se numără şi preşedintele instituţiei, Leonardo Badea.

231 afișări
Imaginea articolului CCR discută pe 19 decembrie sesizarea USR prin care contestă numirea conducerii ASF

CCR discută pe 19 decembrie sesizarea USR prin care contestă numirea conducerii ASF

Termenul dezbaterii în şedinţa din 19 decembrie vine după ce deputaţii USR au depus o sesizare Curtea Constituţională prin care au contestat decizia Parlamentului de a numi patru din cei nouă membri care fac parte din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

În textul sesizării, parlamentarii USR susţin că Leonardo Badea, numit pentru un al doilea mandat la şefia ASF, alături de Joszef Birtalan, Gabriela Aura Socol şi Sorin Bota, cel din urmă demisionând între timp, nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate.

"Analizând CV-urile transmise comisiilor parlamentare competente din Camera Deputaţilor şi Senat (Anexele 3-6), constatăm că următorii membri ai Consiliului A.S.F. nu îndeplinesc condiţia de eligibilitate prevăzută la art. 9 alin. (1) lit. a2) din OUG nr. 93/2012, respectiv <<să aibă o experienţă profesională în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 8 ani de la data absolvirii studiilor prevăzute la lit. a1)>>", susţin deputaţii partidului de Opoziţie, în sesizarea depusă la Curte.

Astfel, USR face pentru fiecare membru al Consiliului ASF în parte CV-ul din care, susţin aleşii formaţiunii, reiese că aceştia nu îndeplinesc diferite condiţii pentru a ocupa funcţiile în care au fost numiţi.

"a) Dl. Badea Leonardo, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: deputat şi senator la Parlamentul României; preparator, asistent, lector, secretar ştiinţific al consiliului, decan la Facultatea de Ştiinţe Economice a Universităţii Valahia din Târgovişte; prorector la Universitatea Valahia din Târgovişte, profesor abilitat în domeniul finanţelor la Universitatea de Vest din Timişoara; preşedinte la A.S.F.; unele dintre acestea corespund criteriilor, însă nu este îndeplinită condiţia de vechime;

b) Dl. Birtalan Jozsef, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: inginer la Fabrica de Asistenţă Tehnică şi Servicii Maşini-Unelte Bucureşti; director economic la Prezidiul Executiv UDMR Cluj-Napoca; vicepreşedinte executiv pe probleme economice la UDMR Cluj-Napoca; secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul Transporturilor; vicepreşedinte la ANIMM; vicepreşedinte şi preşedinte la ANAP; administrator public al judeţului şi vicepreşedinte la Consiliul Judeţean Harghita; membru al consiliilor de administraţie ale Romtelecom şi BCR; membru al consiliilor de supraveghere ale BCR şi Fondului Proprietatea; membru al Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor; preşedinte al Asociaţiei Micro-Întreprinzătorilor Odorheiu Secuiesc; niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor;

c) Dl. Bota Marius Sorin Ovidiu, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: administrator şi director general la firme private din domeniul transporturilor, comerţului, consultanţei financiare; secretar de stat la Ministerul Transporturilor; deputat şi senator la Parlamentul României; niciuna dintre acestea nu corespunde criteriilor;

d) Dna. Socol Aura Gabriela, care a ocupat de-a lungul timpului următoarele funcţii şi/sau demnităţi: analist economic şi financiar la Institutul Pro, consilier preşedinte la Fondul Naţional de Garantare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, expert la Ministerul Finanţelor Publice, consilier coordonator la A.S.F., cercetător la Institutul European din România, secretar de stat şi membru al plenului la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, expert la Reprezentanţa Comisiei Europene în România, expert independent la Comisia Naţională pentru Trecerea la Moneda Euro, preparator, asistent, lector, conferenţiar şi profesor la Academia de Studii Economice din Bucureşti; unele dintre acestea corespund criteriilor, însă nu este îndeplinită condiţia de vechime", arată deputaţii USR în sesizare.

Sursa citată conchide că "în considerarea tuturor argumentelor expuse mai sus, solicităm Curţii Constituţionale admiterea prezentei sesizări astfel cum a fost formulată şi pronunţarea unei decizii de constatare a neconstituţionalităţii Hotărârii Parlamentului nr. 37/2018 în ceea ce priveşte numirea domnului Badea Leonardo, a domnului Birtalan Jozsef, a domnului Bota Marius Sorin Ovidiu şi a doamnei Socol Aura Gabriela în funcţia de membru al Consiliului A.S.F".

Pe 14 noiembrie, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senat a votat, prin vot secret cu buletine de vot, numirea în funcţia de preşedinte al ASF pe actualul preşedinte al instituţiei, Leonardo Badea. În funcţia de prim-vicepreşedinte al ASF a fost votată Elena Doina Dascălu.

Totodată, plenul reunit al Parlamentului a validat atunci şi candidaţii pentru alte funcţii de conducere în cadrul ASF, după cum urmează: "vicepreşedinte membru executiv, sectorul instrumente şi investiţii financiare - Sorin Bota, care între timp a demisionat din funcţie; vicepreşedinte membru executive sectorul asigurări.reasigurări - Cristian Roşu Cristian; vicepresedinte membru executiv, sectorul sistemului de pensii private - Daniel Ştefan Armeanu; membru neexecutiv- Joszef Birtalan; membru neexecutiv - Gabriel Grădinescu; membru neexecutiv - Aura Socol şi membru neexecutiv - Ovidiu Răzvan Wlassopol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici