CE a lansat două proceduri de infringement împotriva României pe probleme de mediu

Comisia Europeană a anunţat, joi, lansarea a două proceduri de infringement împotriva României, pentru că nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor şi pentru că nu au fost curăţate două iazuri de decantare la exploatările miniere din Moldova Nouă.

1590 afișări
Imaginea articolului CE a lansat două proceduri de infringement împotriva României pe probleme de mediu

CE a lansat două proceduri de infringement împotriva României pe probleme de mediu (Imagine: Maximilian Dezideriu/Mediafax Foto)

"Comisia Europeană este preocupată de faptul că România nu îşi protejează cetăţenii de efectele gestionării deficitare a deşeurilor. În pofida avertismentelor anterioare, cele mai recente informaţii de care dispune Comisia indică faptul că 19 depozite de deşeuri din România funcţionează încă fără a respecta legislaţia UE privind deşeurile şi depozitele de deşeuri, ceea ce reprezintă un risc grav pentru sănătatea umană şi pentru mediu", se arată într-un comunicat al CE.

Pentru "a stimula" România să îşi accelereze acţiunile în acest domeniu, Comisia lansează o procedură de infringement sau "aviz motivat".

De asemenea, se trimite un aviz motivat pentru a solicita României să cureţe două iazuri de decantare din exploatările miniere de cupru şi zinc din Moldova Nouă.

Potrivit CE, iazurile de decantare sunt "o sursă majoră de pulberi toxice, care au consecinţe semnificative asupra sănătăţii umane şi asupra mediului". Comisia este "preocupată" de faptul că România nu a luat măsurile necesare pentru a controla emisiile şi pentru a preveni abandonarea siturilor.

Comisia a iniţiat în privinţa acestor aspecte proceduri în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, în octombrie 2012. "Autorităţile române au raportat cu privire la progresele înregistrate, însă obiectivele nu au fost încă îndeplinite, iar grava problemă a pulberilor toxice persistă. Prin urmare, se trimite un aviz motivat, iar în cazul în care România nu acţionează în termen de două luni, Comisia poate sesiza cauza Curţii de Justiţie a UE", avertizează Executivul european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici