Ce avere are preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, suspectat de corupţie

Şeful CJ Suceava, Cătălin Nechifor, suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită în dosarul în care au fost făcute percheziţii vizând atribuirea unor contracte, are, conform declaraţiei de avere din 2013, trei terenuri, un apartament, două maşini şi şapte conturi şi depozite bancare în lei şi euro.

3312 afișări
Imaginea articolului Ce avere are preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, suspectat de corupţie

Ce avere are preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, suspectat de corupţie (Imagine: Mediafax Foto / Andreea Balaurea)

Astfel, potrivit declaraţiei de avere depuse în anul 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, are două terenuri agricole cu suprafaţă totală de patru hectare, dobândite în 2004 şi, respectiv, 2008, şi un teren intravilan de 100 de metri pătraţi, luat în 2006 printr-un credit ipotecar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

De asemenea, Nechifor are un apartament de 98 de metri pătraţi, luat în 2006 printr-un credit ipotecar, precum şi două autoturisme, un Volkswagen Golf şi o Toyota, cumpărate în 2002 şi 2007.

Potrivit aceluiaşi document, preşedintele CJ Suceava are trei conturi curente, unul de 48.069,31 lei, deschis la BCR în 2003, unul de 25.120 de euro deschis la ING în 2007 şi unul de 716,97 euro deschis în 2012 la Banc Post, precum şi patru depozite bancare, toate la Banc Post, de aproximativ 14.000 de euro şi 19.533, 51 lei.

Potrivit aceleiaşi declaraţii de avere, Cătălin Nechifor i-a împrumutat pe socrii săi, în nume personal, cu 12.500 de euro.

Totodată, Nechifor are un credit contractat în 2007 la Banc Post, de 45.622, 32 lei, scadent în 2027.

Potrivit declaraţiei de avere, Nechifor a obţinut ca deputat în Parlamentul României venituri de 25.730 lei şi ca preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava a obţinut 27.770 lei. Cătălin Nechifor are trecută în declaraţia de avere suma de 11.925, obţinută de către soţia sa ca şef centru la DGASPC Suceava şi suma de 9.151 lei în calitate de consilier la AJPIS.

De asemenea, Cătălin Nechifor a obţinut 12.000 de lei din activităţi agricole.

Cătălin Nechifor este preşedintele organizaţiei judeţene a PSD Suceava din 2010 şi preşedinte al Consiliului Judeţean din iunie 2012. Nechifor a fost eurodeputat, între anii 2007-2008, iar din 2008 până în 2012 a fost deputat în Parlamentul României.

De asemenea, Nechifor a ocupat funcţia de vicepreşedinte al TSD în perioada în care preşedinte al organizaţiei era actualul premier Victor Ponta. Astfel, el a fost ales în această funcţie la Congresul TSD din 2004 şi reales în 2006, iar până în 2008 a fost vicepreşedinte naţional al TSD.

Procurorii DNA au făcut, joi, percheziţii la Consiliul Judeţean Suceava, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri Suceava, Primăria Fălticeni şi SC Drumuri şi Poduri Suceava, societate deţinută de CJ şi aflată în insolvenţă, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în perioada 2003-2015.

De asemenea, anchetatorii au percheziţionat şi sediile societăţilor Multiconsult IPURL, SC Con Bucovina SA, SC SUCT SA, toate din Suceava, SC Cominco SA Bucureşti, SC Bitunova România SRL Bucureşti, SC CON 2000 SRL Botoşani, SC Transporturi Auto SA Botoşani şi SC Consul ABC SRL Iaşi, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de MEDIAFAX, preşedintele CJ Suceava, Cătălin-Ioan Nechifor (PSD), este suspectat în acest dosar de abuz în serviciu şi luare de mită, în legătură cu atribuirea unor contracte.

Anchetatorii îl suspectează pe Nechifor de abuz în serviciu după ce ar fi susţinut atribuirea preferenţială a execuţiei unor lucrări în care Consiliul Judeţean Suceava este autoritate contractantă, în vederea obţinerii de avantaje personale.

Potrivit documentelor citate, prin intermediul lui Cătălin Nechifor, Ovidiu Florin Mutescu, administrator al SC Anivo's SRL Vicovu de Jos, judeţul Suceava, ar fi exercitat presiuni asupra angajaţilor administraţiei publice judeţene pentru impunerea societăţii comerciale pe care o reprezintă ca operator economic agreat pentru derularea de contracte de proiectare şi consultanţă cu CJ Suceava sau cu administraţii publice locale din judeţ.

În acest scop, funcţionarii CJ Suceava ar fi fost convocaţi în biroul lui Nechifor, unde acesta, împreună cu Gavril Mîrza, fost preşedinte al CJ Suceava, l-ar fi recomandat pe Ovidiu Florin Mutescu pentru angajarea de contracte cu instituţii publice din judeţ. Astfel, cu susţinerea lui Nechifor şi Mîrza, SC Anivo's SRL Vicovu de Jos ar fi reuşit să acumuleze un portofoliu semnificativ de clienţi din mediul administraţiilor publice locale din judeţul Suceava, se mai arată în documentele citate.

Anchetatorii au date că, în luna ianuarie 2014, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava din perioada 1996 - 2008 Gavril Mîrza ar fi intervenit pe lângă factori de decizie din CJ Suceava, cărora le-ar fi solicitat să analizeze oferta lui Ovidiu Florin Mutescu, în prezenţa acestuia din urmă. În susţinerea ofertei, omul de afaceri a prezentat o listă de parapeţi de producţie externă, pentru a fi utilizaţi la podurile din administrarea Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Suceava, care, însă, din punct de vedere tehnic nu s-ar preta la infrastructura rutieră judeţeană.

În ce priveşte fapta de luare de mită, anchetatorii au date că Nechifor ar fi asigurat sprijinul SC Transporturi Auto Botoşani pentru câştigarea contractului având ca obiect executarea lucrărilor privind modernizarea DJ 178 llişeşti - Ciprian Porumbescu, în valoare totală de 28.520.000 de lei, întrucât ar fi primit sume de bani de la Iulian Conţac, coordonator informal al societăţii.

În acest sens, susţin anchetatorii, Iulian Conţac le-ar fi oferit lui Cătălin Nechifor şi senatorului PSD Ovidiu Liviu Donțu, vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, suma de 20.000 de euro, pentru influenţarea membrilor comisiei de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă.

Preşedintele CJ Suceava mai este suspectat şi de trafic de influenţă, după ce i-ar fi sprijinit pe administratorii SC ACI AG SRL Suceava, Gabriel Mihai Ignătescu şi Victor Ciobanu, în vederea obţinerii contractului de lucrări aferent obiectivului de investiţii "închiderea depozitelor urbane existente în judeţul Suceava", din cadrul proiectului "Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Suceava", în valoare de 65.855.478,45 lei, fără TVA, autoritatea contractantă fiind Consiliul Judeţean Suceava. Cei doi administratori sunt în atenţia anchetatorilor pentru fapte de cumpărare de influenţă.

Direcţia Naţională Anticorupţie arată, într-un comunicat de presă, că joi au fost făcute 12 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Suceava, Botoşani şi Iaşi, dintre care patru la sediile unor instituţii publice, iar restul la sediile unor societăţi comerciale, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie comise în perioada 2003-2015.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a declarat corespondentului MEDIAFAX că nu ştie despre ce este vorba şi că el nu se află în instituţie, fiind pe drum spre Bucureşti, unde urmează să participe la Comitetul Executiv Naţional al PSD.

Percheziţiile procurorilor au loc în prezenţa administratorului public al judeţului, Ionuţ Adomniţei.

Eugen Girigan, administratorul special al SC Drumuri şi Poduri, a confirmat că au loc percheziţii la sediul firmei, susţinând că nu poate furniza alte date.

La rândul său, primarul din Fălticeni, Cătălin Coman (PSD), a spus că procurorii anticorupţie verifică un contract închietat între administraţia locală şi SC Drumuri şi Poduri SA în 2009, înainte ca el să devină primar, în 2012.

SC Drumuri şi Poduri SA a fost înfiinţată în 2005, din Regia Autonomă Drumuri şi Poduri, având profit de 6 milioane în anii 2006, 2007 şi 2008, dar în 2009 şi 2010 a avut pierderi de câte patru milioane de lei, iar în 2011 pierderile au fost de 5,7 milioane de lei.

În aprilie 2011, firma a intrat în procedură de insolvenţă voluntară, iar prin instanţă s-a stabilit un plan de reorganizare şi ca datoriile să fie plătite timp de trei ani. AGA şi CA ale SC Drumuri şi Poduri SA au pus în aplicare mai multe planuri de restructurare.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi privind finanţele publice pe anul 2009, la SC Drumuri şi Poduri SA Suceava s-au constatat încălcări privind administrarea şi gestionarea patrimoniului public şi privat al statului. Astfel, s-au efectuat servicii de transport materiale cu autobasculante, transport muncitori cu autoutilitare, transport balast cu tractorul şi închirierea de utilaje fără ca societatea să încheie contracte de prestări de servicii cu societăţile comerciale furnizoare ale acestor servicii. Totodată, SC Drumuri şi Poduri SA Suceava a înregistrat în costurile de producţie în perioada 2007-2008 în mod nejustificat consumul de carburant folosit de utilajele închiriate, pentru care societatea a achitat contravaloarea prestaţiilor efectuate şi facturate la tarifele cuprinse în facturi.

Pe de altă parte, în iunie 2009, preşedintele de atunci al Consiliului Judeţean Suceava Gheorghe Flutur anunţa că a dispus sesizarea DNA pentru o deturnare de fonduri de 8 milioane de lei, depistată în urma auditului făcut la societatea Drumuri şi Poduri SA Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici