CE cere României rezultate în anchetele vizând spălarea banilor şi lege pentru confiscarea extinsă

Comisia Europeană solicită României ca în lupta anticorupţie să aibă rezultate convingătoare în recuperarea produselor infracţiunii, să adopte o nouă lege privind confiscarea extinsă şi să aibă rezultate în urmărirea în justiţie a cazurilor de spălare de bani ca infracţiune de sine stătătoare.

204 afișări
Imaginea articolului CE cere României rezultate în anchetele vizând spălarea banilor şi lege pentru confiscarea extinsă

Comisia Europeană (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

CE recomandă "îmbunătăţirea coordonării politicilor anticorupţie la cel mai înalt nivel şi elaborarea unei noi strategii multianuale solide pentru a preveni şi a pedepsi actele de corupţie, ţinând seama de recomandările făcute într-un studiu de impact independent".

De asemenea, CE doreşte crearea unui grup de monitorizare, împreună cu societatea civilă, pentru a supraveghea punerea în aplicare a strategiei.

Comisia recomandă "dovedirea de rezultate convingătoare în recuperarea produselor infracţiunii, urmând cele mai bune practici din alte state membre ale UE şi adoptând o nouă lege privind confiscarea extinsă şi consolidarea practicii judiciare".

"România ar trebui să dovedească, de asemenea, că înregistrează rezultate în ceea ce priveşte urmărirea în justiţie a cazurilor de spălare de bani ca infracţiune de sine stătătoare", mai arată raportul.

CE recomandă totodată "elaborarea de norme pentru prevenirea conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice şi în cadrul autorităţilor care reglementează, verifică şi adoptă decizii privind plângerile în domeniul achiziţiilor publice", precum şi "consolidarea procedurilor şi a capacităţii autorităţilor competente, inclusiv printr-o continuare a procesului de revizuire a modului de funcţionare, aflat în desfăşurare în acest domeniu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici