Video Ce înseamnă starea de alertă. Ce decizii pot fi luate

  • Starea de alertă poate fi instituită la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă
  • Măsurile care îţi restricţionează drepturile fundamentale pot fi luate doar prin legi organice, adoptate de Parlament
  • Toate ordonanţele militare îşi încetează aplicabilitatea după 15 mai
14432 afișări

Ce înseamnă starea de alertă? Cine va lua deciziile? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care ţi le-ai pus în această perioadă. Am stat de vorbă cu specialişti care ţi-au răspuns la întrebări.

Starea de alertă poate fi instituită doar în cazul apariţiei unei situaţii de urgenţă, cum este şi epidemia de coronavirus. Pentru asta, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă propune iar prim-minustrul îşi dă acordul.

Îţi vor putea fi afectate drepturile fundamentale? În forma sa iniţială, OUG 21/2004 prevedea că da, însă această reglementare a fost eliminată. Ce înseamnă acest lucru? Îţi explică avocatul Codrin Ţarălungă.

Codrin Ţarălungă, avocat: Astfel de restrângeri de drepturi şi libertăţi nu ar mai putea avea loc prin acte ale organelor administrative, prin ordonanţe militare, prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, ci doar prin legi organice de către Parlament.  În rest, măsurile sunt luate de aceste organisme care sunt administrative.

De pe 15 mai, toate măsurile luate prin ordonanţe militare nu vor mai fi în vigoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici