CE lansează infringement împotriva României pentru un acord cu Rusia privind serviciile aeriene

Comisia Europeană a lansat, joi, o procedură de constatare a încălcării dreptului comunitar împotriva României în legătură cu încheierea unui acord bilateral privind serviciile aeriene încheiat cu Rusia.

1318 afișări
Imaginea articolului CE lansează infringement împotriva României pentru un acord cu Rusia privind serviciile aeriene

CE lansează infringement împotriva României pentru un acord cu Rusia privind serviciile aeriene

CE a transmis o scrisoare de notificare oficială părţii române, Bucureştiul având la dispoziţie două luni pentru a răspunde acesteia. În cazul în care nu va fi transmis un răspuns sau dacă reacţia părţii române va fi considerată nesatisfăcătoare, Comisia va transmite un aviz motivat prin care va solicita României să îşi modifice acordul bilateral privind serviciile aeriene încheiat cu Rusia.

Potrivit unui comunicat al CE, Comisia Europeană a lansat, joi, o procedură de constatare a încălcării dreptului comunitar împotriva României în legătură cu încheierea unui acord bilateral privind serviciile aeriene încheiat cu Rusia. Executivul european a trimis României o cerere oficială de informaţii cunoscută sub denumirea de "scrisoare de notificare oficială", exprimându-şi îngrijorarea că acest acord ar putea compromite tratamentul egal al companiilor aeriene din UE şi ar putea denatura concurenţa dintre acestea.

Acordurile bilaterale privind serviciile aeriene încheiate între un stat membru al UE şi o ţară terţă trebuie să conţină, potrivit regulilor europene, o "clauză de desemnare a UE" prin care se recunoaşte faptul că termenii respectivelor acorduri se aplică în egală măsură tuturor companiilor aeriene din Uniune, şi nu doar celor ale statului membru în cauză.

Această obligaţie reprezintă, în opinia CE, un element esenţial al pieţei comune europene a serviciilor aeriene, creată la începutul anilor '90, care le garantează tuturor companiilor aeriene dreptul de a opera în aceleaşi condiţii oriunde în UE. Cerinţa privind introducerea "clauzei de desemnare a UE" a fost confirmată în 2002 de hotărârile Curţii de Justiţie privind "cerul deschis". Curtea a decis la acel moment că prevederile din acordurile privind serviciile aeriene care conferă avantaje numai companiilor aeriene ale statului membru în cauză contravin normelor UE privind libertatea de stabilire.

"De atunci, majoritatea acordurilor cu ţări terţe au fost adaptate conform hotărârilor Curţii. Rusia este una dintre puţinele ţări din lume care nu recunoaşte faptul că toţi transportatorii aerieni din UE trebuie trataţi în mod egal şi că orice acord bilateral trebuie să includă «clauza de desemnare a UE» şi să se aplice tuturor. Acest fapt generează probleme grave de ordin practic, putând compromite exercitarea drepturilor de trafic, de exemplu, în cazul companiilor aeriene preluate de un transportator aerian din alt stat membru al UE", se arată în comunicatul CE.

Au fost deja trimise scrisori de notificare oficială pe aceaaşi temă Austriei, Finlandei, Franţei şi Germaniei în octombrie 2010, dar şi Belgiei, Danemarcei, Italiei, Luxemburgului, Olandei, Suediei şi Marii Britanii în ianuarie 2011. Ciprului, Irlandei, Poloniei, Portugaliei, Slovaciei şi Spaniei le-au fost trimise scrisori în februarie 2011, iar Estoniei, Greciei, Ungariei, Lituaniei, Maltei şi Sloveniei în martie 2011. Cehiei şi Bulgariei le-au fost trimise scrisori în aprilie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici