Ce prevede Articolul 5 al NATO, care cere tuturor ţărilor NATO să intervină în apărarea unui atac asupra unuia dintre membrii Alianţei

  • După incidentul din această seară, Polonia şi Ungaria şi-au convocat propriile Consilii de Apărare.
  • Oficialii de la Varşovia se vor întâlni la ora locală 21.00, un ceas mai târziu la Bucureşti.
  • Moscova nu a comentat, încă, ştirile.
3462 afișări
Imaginea articolului Ce prevede Articolul 5 al NATO, care cere tuturor ţărilor NATO să intervină în apărarea unui atac asupra unuia dintre membrii Alianţei

Ce prevede Articolul 5 al NATO, care cere tuturor ţărilor NATO să intervină în apărarea unui atac asupra unuia dintre membrii Alianţei

„Părţile”, se arată în Tratatul Atlanticului de Nord, „convin ca un atac armat împotriva unuia sau mai multor dintre ele în Europa sau America de Nord să fie considerat un atac împotriva tuturor acestora şi, în consecinţă, convin că, dacă are loc un astfel de atac, fiecare dintre aceştia, în exercitarea dreptului la legitimă apărare, individual sau colectiv [...] va asista partea sau părţile astfel atacate, întreprinzând de îndată, individual şi de comun acord cu celelalte părţi, acţiunea pe care o consideră necesară, inclusiv utilizarea forţă armată pentru restabilirea şi menţinerea securităţii în regiunea Atlanticului de Nord. Orice astfel de atac armat şi toate măsurile luate ca urmare a acestuia vor fi imediat notificate Consiliului de Securitate. Aceste măsuri se vor încheia atunci când Consiliul de Securitate va lua măsurile necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale”.

Este posibil ca rachetele din Polonia să fi căzut din greşeală pe teritoriul NATO, urmare a bombardamentului masiv de către trupele Moscovei pe teritoriul ucrainean.

Pentagonul a spus că este „conştient de rapoartele de presă despre căderea rachetelor ruseşti în Polonia. Momentan, nu avem alte informaţii care să le confirme. Noi investigăm”. O sursă de la Casa Albă a mai spus că este în curs de desfăşurare o anchetă pentru a afla exact ce s-a întâmplat.

„Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului Pat Ryder despre ştiri, vorbind despre articolul 5 al Alianţei Atlantice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
articolul 5

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici