CE reintroduce ajutoarele de stat acordate de România în contextul războiului din Ucraina

Comisia Europeană aprobă reintroducerea schemei de ajutoare de stat acordate de România pentru sprijinirea societăţilor în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv creşterea aferentă a bugetului.

942 afișări
Imaginea articolului CE reintroduce ajutoarele de stat acordate de România în contextul războiului din Ucraina

Comisia Europeană a stabilit că reintroducerea unei scheme de ajutoare acordate de România pentru a sprijini societăţile în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei este conformă cu Cadrul temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 cu modificările ulterioare din 20 iulie 2022 şi 28 octombrie 2022.

Schema constituie o reintroducere a unei măsuri pe care Comisia a aprobat-o iniţial în septembrie 2022 şi care a expirat la 31 decembrie 2022. În cadrul schemei, sprijinul public poate fi acordat sub formă de garanţii de stat pentru noile împrumuturi acordate şi subvenţii directe.

România a notificat o serie de modificări aduse schemei iniţiale, care vizează în principal: o majorare globală a bugetului cu până la 695 de milioane de euro (3,4 miliarde lei); reintroducerea schemei până la 31 decembrie 2023 şi o majorare a plafoanelor maxime ale ajutoarelor pentru granturi directe, în conformitate cu cadrul temporar de criză modificat la 28 octombrie 2022.

Schema reintrodusă are drept obiectiv să le asigure societăţilor afectate de perturbarea economiei cauzată de actuala criză geopolitică posibilitatea de a avea acces în continuare la lichidităţi suficiente.

Comisia a constatat că schema României, în forma în care a fost reintrodusă, este în continuare conformă cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. În special în ceea ce priveşte garanţiile pentru împrumuturi, ajutoarele vor acoperi garanţiile pentru împrumuturi cu o anumită scadenţă şi o valoare limitată şi primele de garantare respectă nivelurile minime stabilite în cadrul temporar de criză.

În ceea ce priveşte granturile directe, ajutoarele nu vor depăşi 250.000 de euro pentru fiecare beneficiar care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, 300.000 de euro pentru fiecare beneficiar care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii şi 2 milioane de euro pentru fiecare beneficiar din celelalte sectoare ale economiei. Sprijinul în cadrul schemei va fi acordat până cel târziu la 31 decembrie 2023. Comisia a concluzionat că schema de ajutoare este în continuare necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar de criză. Pe această bază, Comisia a aprobat schema reintrodusă, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici