Ce se întâmplă cu piaţa muncii pentru tineri?

  • Domeniile care nu au fost afectate de pandemie sunt curieratul, retai-ul, IT-ul, industria farmaceutică şi call-center
  • Piaţa muncii se orientează către zona digitală, iar tinerii care deţin astfel de competenţe, se pot integra uşor in domeniile online
  • Cosmin are 24 de ani şi s-a mutat în Bucureşti ca să se angajeze la un call-center
468 afișări

Unul din şase tineri cu vârsta între 18 şi 29 de ani nu mai lucrează de la începutul pandemiei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii.

Totuşi, în România sunt unele domenii care încă fac angajări, în ciuda crizei. Cosmin s-a mutat în luna iunie din Brăila în Bucureşti ca să se angajeze. Oferta de muncă a găsit-o pe o platformă online şi îi place acest job pentru că are un salariu mare.

Spune că nu i-a fost greu să găsească de lucru.

„Sincer, nu. Am depus cv-urile şi m-au sunat şi alte companii, şi am ales-o pe asta. Am făcut training şi m-am angajat. A fost compania închisă, până-n iunie şi din iunie am reluat activitatea. O să încerc să avansez aici şi dacă nu merge, ma întorc în domeniu, ca în agricultură găseşti mereu de lucru”, povesteşte Cosmin Vasilescu. 

Înainte de acest job, avea o oarecare experienţă: „Am lucrat în domeniul în care am terminat facultatea. Am terminat facultatea de agricultură şi am lucrat în domeniu câteva luni”. 

Sorin Faur, specialist în piaţa muncii la Academia de HR a oferit câteva detalii despre calităţile ce i-ar putea ajuta pe tineri să găsească un job. 

„Se caută mai degrabă tineri cu competenţe de tip social skills, de genul: ştiu sa comunice. Foarte multe companii, în momentul de faţă, au incertitudine privind viitorul. Vine valul doi de pandemie? Nu vine? Ce se întâmplă: intrăm într-un nou lockdown, nu intrăm? Din acest punct de vedere, să angajezi un om, înseamnă un risc pentru aceste companii, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla. «Vom avea capacitatea să-i plătim?»”, a spus acesta. 

Cum arată angajatul ideal?

Loredana Beclea, specialist în recrutări Personnel Outsourcing spune că firmele sunt interesate de „oameni care să înceapă să fie productivi în cât mai scurt timp”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici