Cea mai bătrână persoană din lume este o femeie spaniolă născută în SUA

Ea a supravieţuit ororilor a două războaie mondiale, unui război civil şi a două pandemii globale.

775 afișări
Imaginea articolului Cea mai bătrână persoană din lume este o femeie spaniolă născută în SUA

Super Àvia Catalana, Twitter

Născută în SUA, Maria Branyas Morera a fost desemnată cea mai în vârstă persoană din lume de către Cartea Recordurilor, la puţin timp după moartea de la începutul lunii ianuarie a călugăriţei franceze, sora André (Lucile Randon), care avea 118 ani.

Morera şi-a petrecut ultimii 22 de ani într-un azil de bătrâni din Catalonia, Spania, dar s-a născut acum aproape 116 ani, la mii de kilometri distanţă, în San Francisco.

Naşterea ei, pe 4 martie 1907, a avut loc la mai puţin de patru ani după ce Fraţii Wright au lansat primul zbor motorizat şi cu doi ani înainte de începerea construcţiei vasului Titanic.

În ciuda faptului că se află la doar câteva săptămâni de împlinirea a 116 ani, Morera chiar foloseşte Twitter cu puţin ajutor de la fiica ei, pentru a comunica cu cei 9.429 urmăritori. 

„Sunt bătrână, foarte bătrână, dar nu o idioată”, se arată în biografia ei pe Twitter.

 

Morera s-a născut la un an după ce părinţii ei au emigrat în SUA. Opt ani mai târziu, familia s-a mutat înapoi, dar călătoria s-a dovedit a fi una perfidă.

Tatăl Morerei a murit de tuberculoză pulmonară spre sfârşitul călătoriei transatlantice, în timp ce ea şi-a pierdut definitiv auzul la o ureche. 

Familia sa a ajuns la Barcelona în timpul Primului Război Mondial, iar viaţa lui Morera a marcată de Războiul Civil Spaniol şi al Doilea Război Mondial, precum şi de dictatura lui Francisco Franco. 

Se crede că ea este printre cele mai în vârstă persoane care s-au vindecat de Covid-19, după ce a fost testată pozitiv pentru virus în mai 2020.  Asta după ce între anii 1918 şi 1920 a trecut printr-o altă pandemie devastatoare - Gripa Spaniolă. 

Într-o serie de tweet-uri în catalană sâmbătă, Morera, care are trei copii, 11 nepoţi şi 13 strănepoţi, a spus că este „surprinsă şi recunoscătoare” pentru noul ei statut, dar că ultimele zile au fost „ stresant” şi nu ar mai acorda interviuri.

„Am nevoie de pace şi linişte”, a scris ea pe Twitter. „Locuiesc în Reşedinţa Tura de 22 de ani şi nu vreau să se schimbe viaţa de zi cu zi a rezidenţilor sau a personalului care are grijă de noi”.

Titlul celei mai în vârstă persoană  înregistrată vreodată îi aparţine lui Jeanne Louise Calment. Născută pe 21 februarie 1875, a trăit 122 de ani şi 164 de zile, potrivit CNN

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici