Video Cea mai importantă clădire din Galaţi a celebrat 112 ani. Sute de oameni i-au aflat istoria

Cea mai veche clădire din Galaţi, Palatul Administrativ, ale cărei lucrări au fost coordonate de celebrul arhitect Ion Mincu, a împlinit 112 ani, iar sute de localnici au putut vizita, duminică, imobilul în care, în prezent, funcţionează Prefectura, transmite corespondentul MEDIAFAX.

927 afișări

Pe 27 aprilie 1906, în Galaţi oamenii se îmbrăcau în straie de sărbătoare deoarece urma să fie inaugurată cea mai impunătoare construcţie din istoria oraşului: Palatul Administrativ al Judeţului Covurlui. Construită pe cel mai vechi bulevard din oraş, iar lucrările la această clădire au ţinut doi ani, fiind coordonate de celebrul arhitect, Ion Mincu. La inaugurare au participat aproape toţi locuitorii oraşului dar şi numeroşi oameni politici în frunte cu Alteţele Regale, Principele Ferdinand şi Principesa Maria.

112 ani mai târziu, sute de gălăţeni au participat la o acţiune care a marcat acest moment important din viaţa oraşului, astfel că, duminică, timp de două ore, porţile Palatului Administrativ au fost deschise pentru toţi cei care au dorit să viziteze clădirea în care funcţionează, în prezent, Prefectura Galaţi.

„Pentru mine a fost o experienţă inedită pentru că nu am pătruns încă în interiorul Palatului Prefecturii. Este extraordinar că se organizează astfel de evenimente. Trecem în fiecare zi pe lângă ea, o admirăm, dar e foarte important să ştim şi povestea ei”, a spus unul dintre vizitatori.

Cu această ocazie, vizitatorii au aflat că palatul a fost construit într-o perioadă în care oraşul înflorea din punct de vedere economic.

„Construcţia a fost ridicată în plin avânt economic al Galaţiului. Aici au funcţionat 20 de consulate. Exista un motiv, argumentul economic. Se desfăceau mărfuri, numeroase bunuri se găseau aici. Astăzi sărbătorim 112 de ani de existenţă a Palatului Administrativ din Galaţi, o bornă în istoria comunităţii care trebuie sărbătorită şi punctată mult mai bine decât a fost până acum. Este o clădire simbol pentru oraş. La inaugurare, tot bulevardul era plin de oameni, multe flori, drapelul ţării, un arc de triumf în dreptul parcului municipal. Toată pompa societăţii gălăţene a fost invitată la cel mai de seamă eveniment al începutului de secol, inclusiv personalităţi importante din acea vreme”, a declarat Ciprian Ciocan, preşedintele Asociaţia Mila 80, organizatorul evenimentului.

Palatul a fost construit între anii 1904 şi 1906, după proiectul lui Ion Mincu, considerat întemeietorul şcolii româneşti de arhitectură.

„Este o clădire reprezentantivă pentru creaţia lui Ion Mincu şi elementele decorative pe care el le-a folosit trădează în primul rând dragostea lui pentru Veneţia. Micu a reprezentat pioneratul şcolii româneşti de arhitectură şi chiar dacă această clădire nu reprezintă stilul neoromânesc în toată splendoarea lui, este unică pentru că ne arată originalitatea şi creativitatea lui Ion Mincu. Prefera un model original mai slab unei copii distinse”, a explicat istoricul de artă Daniela Langusi.

Pe faţada principală a Palatului se află două statui realizate din marmură albă iar pe frontonul clădirii este un orologiu care marchează fiecare oră prin valsul „Valurile Dunării”. La temelia clădirii, alături de pergamentul inaugural, a fost aşezată o monedă din timpul domnitorului Bogdan al III-lea, fiul şi succesorul lui Ştefan cel Mare, donată de D.A. Sturdza, prezent la festivitate în calitate de prim-ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici