Cea mai lungă pistă de biciclete din ţară, de la Timişoara până la graniţa sârbă, inaugurată miercuri

O pistă de biciclete de 37 de kilometri despre care autorităţile judeţului Timiş spun că este cea mai lungă din ţară şi care porneşte din Timişoara până la graniţa cu Serbia, fiind construită pe digul râului Bega, a fost inaugurată miercuri, iar doritorii vor putea împrumuta biciclete.

1307 afișări
Imaginea articolului Cea mai lungă pistă de biciclete din ţară, de la Timişoara până la graniţa sârbă, inaugurată miercuri

Cea mai lungă pistă de biciclete din ţară,de la Timişoara până la graniţa sârbă, inaugurată miercuri (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin (PSD), precum şi directorul Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABAB), Ervin Luci, au inaugurat o pistă de biciclete care a fost construită pe digul râului Bega, de la ieşirea din Timişoara până la graniţa cu Serbia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei doi au spus că aceasta este cea mai lungă pistă de biciclete din ţară, pista având 37 de kilometri lungime şi două benzi de circulaţie. Traseul acesteia porneşte de la Podul Modoş, aflat la ieşire din Timişoara, apoi trece prin dreptul localităţilor Utvin, Sânmihaiu Român, Sânmihaiu German, Sânmartinul Mare şi Otelec. Pista de termină în câmp, lângă graniţa cu Serbia.

Bicicliştii care au parcurs deja traseul au spus că pe unele porţiuni există denivelări, în timp ce preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin, a declarat că au fost cazuri în care autoturismele au folosit pista, deşi este interzis, acesta fiind şi motivul pentru care au apărut denivelările.

"Nu ştiu dacă sunt neapărat denivelări, este o soluţie care a fost dată pentru uniformizarea asfaltului sau a bazei pistei. Eu sper că până la sfârşit să fie un lucru deosebit. Nu cred că mai e cazul să urce basculante de 40 de tone şi să circule camioane şi utilaje. Este adevărat că proiectul nu a fost atât de bogat din punct de vedere financiar, dar e şi unicat, pentru că nu s-au mai făcut asemenea lucrări în ţară. Am înţeles că doar în Bihor s-a mai făcut o pistă mult mai mică, de câţiva kilometri. Merită să o îngrijim, să o păstram şi să fim atenţi la ce se întâmplă în acest loc care ar trebui să fie de agrement, de distracţie, de sănatate pentru fiecare”, a declarat Titu Bojin.

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Bazinale de Apă Banat, cei care vor urca cu maşinile pe această pistă vor fi amendaţi cu suma de 7.000 de lei.

"Sancţiunea este de 7.000 de lei. Nu putem să patrulăm din când în când, vom fi anunţaţi de biciclişti. Bicicliştii sunt oglinda pistei. Când găsesc o problemă, ei ne anunţă. O să popularizăm numărul de telefon al dispeceratului non-stop al Apelor Române. În momentul în care suntem anunţaţi, colegii mei de la Inspecţia Teritorială a Apei şi alţi angajaţi îi vor prinde şi îi vor sancţiona. În ultimul timp nu au mai circulat maşini. Şoferii şi-au dat seama că pista nu este pentru maşini”, a declarat Luci Ervin, directorul ABAB.

Cei care doresc să parcurgă traseul vor avea posibilitatea să împrumute gratuit biciclete. ABAB a achiziţionat 30 de biciclete, însă decocamdată nu sunt disponibile deoarece nu s-a stabilit procedura prin care acestea vor putea fi împrumutate bicicliştilor.

"Avem 30 de biciclete ale Apelor Române cumpărate pe proiect, dar nu avem încă stabilit regulamentul de funcţionare. Trebuie să le luăm buletinul, dar nu prea putem. Noi nu vom lua bani, va fi gratis şi trebuie să găsim modalitatea ca să ni le aducă înapoi. Să nu plece cu ele acasă. Să le luăm buletinul este ilegal, trebuie să găsim o procedură. Cam într-o lună sperăm să o finalizăm”, a mai spus Luci Ervin.

Bicicliştii care au participat, miercuri, la inaugurarea pistei, au făcut un concurs de pedalare printre jaloane. Premiile pentru cei mai buni au constat în biciclete şi accesorii pentru biciclete.

Potrivit proiectului, pista ar trebui să continue până la Zrenjanin, în Serbia, iar între cele două ţări să fie un punct de trecere a frontierei, însă partea sârbă încă mai lucrează la construcţia pistei.

Pe teritoriul Serbiei, aceasta ar urma să aibă 43 de kilometri, din care doar şapte au fost amenajaţi, deocamdată, din cauza lipsei banilor.

"În septembrie va fi o nouă sesiune de depunere de proiecte pe fonduri transfrontaliere. Împreună cu oraşul Timişoara avem un proiect de 12 milioane de euro, câte şase milioane destinate realizării proiectelor de infrastructură din România şi Serbia. În cadrul acestor şase milioane se va avea în vedere şi realizarea părţii ce ne revine a pistei de biciclişti din Serbia. Construcţia va reîncepe în 2016, cu finalizare în 2017”, a declarat Dusko Radisic, viceprimarul oraşului Zrenjanin din Serbia, prezent şi el la inaugurare.

Valoarea proiectului transfrontalier este de 2,3 milioane de euro. Lucrările la pistă au început în luna mai 2014. Aceasta are opt refugii pentru biciclişti şi au fost montate 14 bariere pentru oprirea circulaţiei maşinilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici