Cei cu vize şi permise din state Schengen nu mai au nevoie de viză de scurtă şedere pentru România

Posesorii de vize uniforme, vize de lungă şedere şi permise de şedere emise de state membre ale Spaţiului Schengen nu vor mai fi supuşi obligativităţii vizei de scurtă şedere pentru a intra pe teritoriul României, începând de sâmbătă, informează Inspectoratul General pentru Imigrări.

2886 afișări
Imaginea articolului Cei cu vize şi permise din state Schengen nu mai au nevoie de viză de scurtă şedere pentru România

Cei cu vize şi permise din state Schengen nu mai au nevoie de viză de scurtă şedere pentru România (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Sâmbătă intră în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 109/2013 pentru completarea OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, publicată în Monitorul Oficial al României din 17 decembrie 2013, informează un comunicat al Inspectoratului General pentru Imigrări din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Noile prevederi creează cadrul juridic necesar acordării unor facilităţi la intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini, titulari ai unor documente eliberate de către state membre Schengen.

Astfel, posesorii unor vize uniforme, ai unor vize de lungă şedere sau ai permiselor de şedere emise de state membre ale Spaţiului Schengen nu vor mai fi supuşi obligativităţii vizei de scurtă şedere pentru a intra pe teritoriul României, în vederea unei şederi neîntrerupte sau a mai multor şederi ca căror durată să nu depăşească 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile.

Pentru ca titularii documentelor sus-menţionate să poată beneficia de această facilitate este necesar ca numărul de intrărilor şi durata şederii autorizate să nu fi fost epuizate.

Totodată, dreptul de şedere al cetăţeanului străin pe teritoriul României nu poate depăşi dreptul de şedere conferit prin vizele sau permisele de şedere acordate de statele membre Schengen.

Prin intermediul acestor modificări se preconizează o creştere a afluxului de cetăţeni proveniţi din state terţe faţă de Uniunea Europeană care călătoresc în România în principal în scop turistic sau în interes de afaceri, precum şi o diminuare a numărului cererilor de viză depuse la misiunile diplomatice şi oficiile consulare române din străinătate, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici