Video Cel mai mare pelerinaj ortodox. Zeci de credincioşi au avut nevoie de îngrijiri medicale în prima zi / Mii de oameni aşteaptă la rând să se închine la moaşele Sfintei Parascheva

Câteva mii de credincioşi aşteaptă la rând pentru a se închina la racla cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva depuse în curtea Catedralei Mitropolitane din Iaşi. Până acum, au trecut pe la racla cu sfintele moaşte, pentru a se închina, 150.000 de credincioşi. Totodată, peste 50 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale vineri, la Iaşi, în prima zi de pelerinaj la Cuvioasa Parascheva. Trei persoane au ajuns la spital.

908 afișări

Peste 50 de cazuri medicale, în prima zi de pelerinaj la Cuvioasa Parascheva

Peste 50 de pelerini au avut nevoie de îngrijiri medicale vineri, la Iaşi, în prima zi de pelerinaj la Cuvioasa Parascheva. Trei persoane au ajuns la spital.

Mii pe persoane au trecut pe la racla cu moaştele Cuvioasei Parascheva în prima zi de hram de la Iaşi. De când se aşează la rând şi până când ajung în curtea catedralei, pelerinii aşteaptă aproximativ cinci ore, dar au fost şi momente în care au aşteptat chiar şi şapte ore, pentru a sta câteva clipe lângă moaştele sfinte.

De vineri dimineaţă, echipajele medicale au fost în permanenţă prezente alături de pelerini.

Până la orele serii, peste 50 de persoane au avut nevoie de ajutor din partea medicilor, asistenţilor şi voluntarilor prezenţi pe străzile din centrul Iaşului unde se desfăşoară pelerinajul.

Trei persoane au fost transportate la spital, una dintre acestea după ce a leşinat şi a căzut în curtea Mitropoliei, la scurt timp după ce a trecut pe raclă.

Este vorba despre un bărbat care se ştia diagnosticat cu mai multe boli şi care s-a lovit la cap când a căzut, acesta fiind transportat de un echipaj de prim ajutor la Spitalul de Neurochirugie Iaşi.

De la lăsarea întunericului şi alţi pelerini au avut nevoie de asistenţă medicală.

În timpul zilei, rândul a ajuns să se desfăşoare pe o distanţă de aproximativ trei kilometri, iar numărul celor care aşteptau să ajungă la raclă depăşea 21.000 de persoane.

Peste 140 de autocare, cele mai multe din Voluntari, au ajuns la Iaşi, la Pelerinajul Sf. Parascheva

Peste 140 de autocare cu pelerini, cele mai multe din Voluntari, au ajuns vineri la Iaşi, în prima zi de hram la Cuvioasa Parascheva. După un drum de şapte ore, pelerinii s-au aşezat la rând, aştepând să ajungă la racla cu moaştele sfinte.

De câţiva ani, în prima zi de pelerinaj de la Iaşi, înainte să răsară soarele, străzile din jurul Mitropoliei se umplu de oameni, câteva mii dintre aceştia fiind veniţi cu autocarele din comuna Voluntari, de lângă Bucureşti.

Şi în acest an au ajuns aici peste 140 de autocare, maşinile i-au lăsăt pe credincioşi în puncte clar stabilite şi mai apoi au fost parcate pe Splaiul râului Bahlui, pentru a nu bloca traficul din centrul oraşului.

După un drum de şapte ore, pelerinii se aşează la rând, aşteptând să ajungă la racla cu moaştele sfinte, iar până când au ajuns în curtea catedralei, cei din Sudul ţării au mai aşteptat încă şase-şapte ore.

Iar Sfânta ajută, spun ei, chiar dacă vin cu câteva zile înainte de 14 octombrie, ziua în care se spune că Ocrotitoarea Moldovei face minuni.

„Mă ajută la toate. Şi la sănătate. Eu aşa simt, simt o bucurie, simt ajutor", a spus o femeia care aştepta deja de patru ore.

Pelerinii revin la Sfânta Parascheva pentru a-i mulţumi, dar şi pentru a-i lăsa o nouă rugăciune.

„Mi-a ajutat, îi mulţumesc lui Dumnezeu. M-a ajutat şi la copii şi mie. E a patra oara când vin", a spus altă femeie.

Printre cei veniţi din Voluntari sunt oameni care participă la eveniment de ani de zile, iar aşteptarea păleşte în faţa bucuriei pe care o simt după ce i-au spus Sfintei ce au pe suflet.

„O energie de neegalat şi neimaginat simt. Ceva care nu se poate exprima în cuvinte. De trei ori am fost la ea", spus o tânără care se aşezase pe jos după câteva ore de mers încet.

Însă aşteptarea şi oboseala sunt uitate când pelerinii ajung în curtea Catedralei, aproape de Sfânta. Iar după ce au trecut pe la baldachin primesc o mână de busuioc şi flori sfinţite.

„Mulţumim Domnului că ne-a ajutat şi anul acesta să ajungem. De 15 ani venim şi dau slavă Domnului pentru lucrul asta. Pentru sănătate la copii (n.r. ne rugăm), să fie cuminţi să poată să treacă prin viaţa asta, că fără credinţă şi fără sănătate nu pot să treacă", a explicat o femeie în vârstă cu ochii în lacrimi.

Pentru unii, vizita la Sfânta Parascheva este o dorinţă împlinită pentru prima dată după ani de rugăciune.

„E dorinţa mea, eu am avut vise şi întotdeauna am fost ajutată. Vinerea îi citesc acatistul şi am simţit nevoia să ajung aici, mi-am dorit. A fost o dorinţă. Şi sunt mulţumită şi fericită", spus o altă femeie.

Cei din Voluntari se întorc acasă după ce au trecut pe la moaştele sfinte, iar în urma lor vin alte mii de credincioşi.

Anul acesta, numărul pelerinilor veniţi la Iaşi din toată ţara este de aproximativ 19.000, iar rândul a depăşit în anumite momente chiar şi doi kilometri.

Ştirea iniţială

Dimineaţa, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă din interiorul Catedralei Mitropolitane din Iaşi într-o procesiune la care asistă câteva mii de credincioşi. Moaştele Cuvioasei Parascheva au fost purtate pe umeri şi aşezate spre închinare, iar oamenii s-au îmbulzit să atingă racla.

Printre primii care au ajuns la Ocrotitoarea Moldovei a fost şi Elena Săbiuţă, femeia care de 15 ani se aşează la rând cu 20 de ore înainte de începerea pelerinajului.

„Sunt foarte fericită. O organizaţie foarte frumoasă anul asta, mi-a plăcut extraordinar. Ma duc acasă foarte împăcată. Răbdarea care mi-a dat-o, i-am mulţumit foarte mult", a declarat Elena Săbiuţă.

La această oră, coada formată din credincioşii care aşteaptă pentru a se închina se întinde pe 2 kilometri şi jumătate.

În cele nouă ore de când a început pelerinajul de la Iaşi, pe la raclă au trecut aproximativ 10.000 de persoane.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.

 

Taguri:
iaşi,
moaşte,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici