Cele mai riscante 5 sporturi în aer liber. Ce trebuie să ştii dacă vrei să te apuci de jogging

Odată cu venirea primăverii, s-au umplut parcurile de copii si adulţi dornici de mişcare, de sport, ceea ce este foarte bine, însă activitatea sportivă bruscă aduce cu sine şi o serie de riscuri de accidentări pe care le putem preveni.

562 afișări
Imaginea articolului Cele mai riscante 5 sporturi în aer liber. Ce trebuie să ştii dacă vrei să te apuci de jogging

Cele mai riscante 5 sporturi în aer liber. Ce trebuie să ştii dacă vrei să te apuci de jogging

Potrivit dr. Ion Bogdan Codorean, medic ortoped specializat în traumatologie sportivă, fotbalul, baschetul, joggingul, mersul cu rolele şi skate-boarding-ul sunt cele mai frecvente, dar şi riscante tipuri de sporturi în aer liber care pot duce la accidentări ortopedice.

Dacă practicarea baschetului şi a fotbalului poate duce la accidentari la nivelul genunchilor şi al umărului, rolele şi skate-board-ul supun oamenii, în plus, la riscuri de accidentari şi la nivelul claviculei, al pumnului sau al antebraţului. Astfel:

  • Role: cele mai multe accidentări apar la începători, în părţile neprotejate ale corpului. Gheata de rolă este asemeni unui clăpar care ţine strâns gleznele, iar echipamentul de protecţie cu genunchiere, cotiere şi cască ajută la evitarea accidentărilor în aceste zone, însă vulnerabilizează pumnii, umărul sau clavicula.
  • Skate-board: accidentările sunt mai grave, pentru că cei care îl practică o fac destul de extrem, aşa că, de cele mai multe ori, se ajunge la tratament cu imobilizare sau chiar intervenţie chirurgicală.
  • Jogging: alergarea pe suprafaţa dură prin parc uzează în timp meniscurile şi cartilajul începând de la gleznă până la nivelul şoldurilor şi poate chiar să suprasolicite coloana vertebrală. Încălţămintea trebuie să fie adecvată, lejeră, să nu îl strângă pentru a-i permite să alerge corect. Majoritatea accidentărilor care apar sunt din cauza faptului că oamenii nu ştiu să alerge. Ei trebuie să aibă un tonus muscular, mai ales la picioare şi abdomen, care să le permită să alerge cât doresc

Cele mai des întâlnite tipuri de accidentări în timpul practicării sporturilor în aer liber sunt entorsele de gleznă,, avertizează dr. Ion Bogdan Codorean, unul dintre cei mai respectaţi chirurgi ortopezi din România.

“Din fericire, entorsele de gleznă sunt şi cel mai puţin grave. Pe de altă parte, accidentarile care pot apărea şi care duc la operaţie sunt: rupturile de ligamente încrucişate, rupturile de menisc, leziunile cartilajului de la nivelul genunchiului sau luxaţia de rotulă”, explică specialistul care trage un semnal de alarma în ceea ce priveşte reacţiile imediate pe care ar trebui să le aibă persoanele accidentate.

”Daca au dureri apărute în urma unui traumatism, dacă observă discontinuităţi sau mişcări anormale ale mâinilor şi picioarelor, dacă aud crepitaţii, adică sunete la diverse mişcări, ei trebuie să meargă la cabinetul ortopedic, pentru că acestea sunt semnale de fractură. Ar fi bine ca şi pentru o entorsă de gleznă, pe care toată lumea o consideră cea mai uşoară accidentare, să se ajungă la un control. Pentru că prost tratată, poate să ducă la instabilitate de gleznă sau la dureri pentru o perioadă lungă după accidentare”, adaugă dr. Ion Bogdan Codorean.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici