Cele mai solicitate specializări la rezidenţiat: Medicina de urgenţă, cardiologia şi chirurgia

Aproape 1.900 de candidaţi au fost înscrişi la rezidenţiatul din 25 noiembrie de la UMF "Carol Davila" din Capitală, pentru care au fost alocate 616 locuri, cele mai solicitate fiind cele de la medicină de urgenţă, cardiologie şi chirurgie generală, informează instituţia de învăţământ superior.

7742 afișări
Imaginea articolului Cele mai solicitate specializări la rezidenţiat: Medicina de urgenţă, cardiologia şi chirurgia

Cele mai solicitate specializări la rezidenţiat: Medicina de urgenţă, cardiologia şi chirurgia (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Sănătăţii a scos la concurs, pentru sesiunea din noiembrie a rezidenţiatului, 3.730 de locuri, dintre care 616 pentru Bucureşti, respectiv 524 pentru medicină, 63 pentru stomatologie şi 29 pentru farmacie.

Potrivit Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", la concursul de duminică, 25 noiembrie, au fost înscrişi 1.896 candidaţi, din totalul celor 5.371 înregistraţi la nivel naţional. Cei mai mulţi dintre candidaţi, respectiv 1.471, s-au înscris la medicinǎ, 303, la medicina dentarǎ, iar 122, la farmacie.

Cele mai solicitate specializǎri de la medicină sunt urgenţa, cardiologia şi chirurgia generală. La medicină dentarǎ, cei mai mulţi candidaţi au optat pentru chirurgia dento-alveolarǎ, iar la farmacie, pentru specializarea faramacie clinicǎ.

Conform metodologiei de rezidenţiat, concursul se va desfǎşura în Bucureşti pentru posturile publicate în judeţele Argeş, Brăila, Bucureşti, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea şi pentru locurile publicate în centrele universitare Bucureşti şi Constanţa.

Noutatea pe care o aduce sesiunea din noiembrie 2012 a concursului este aceea cǎ se va organiza rezidenţiat pe post şi pentru spitalele clinice, nu doar pentru spitalele mici.

"Hotărârea Ministerului Sănătăţii de a organiza rezidenţiat pe post şi în clinicile mari este benefică. Ministerul Sănătăţii atrage, astfel, absolvenţii sau tinerii rezidenţi în centre universitare de renume, unde, în principiu, se aşteaptă a se găsi competenţă, dotare tehnică şi performanţă la nivelul actului medical, în aşa fel încât rezidenţii să nu mai fie tentaţi să plece din ţară. Concursul pe post şi pe loc, organizat în centre universitare, are menirea de a mări numărul absolvenţilor de facultate, al celor care intră în rezidenţiat pentru a practica medicina în România", a declarat academicianul Ioanel Sinescu, rectorul UMF "Carol Davila".

La nivel naţional, 5.371 de absolvenţi ai universităţilor de medicină şi farmacie s-au înscris la concursul de rezidenţiat de anul acesta, pe care Ministerul Sănătăţii (MS) îl va organiza în 25 noiembrie şi la care sunt disponibile 3.730 de locuri şi posturi, informau, în octombrie, reprezentanţii MS.

Cei mai mulţi medici tineri, mai precis 4.142, s-au înscris pentru locurile şi posturile scoase la concurs în domeniul medicină, un număr de 931 au optat pentru locurile şi posturile din domeniul medicină dentară, iar restul de 298 vor susţine concursul pentru domeniul farmacie, potrivit sursei citate.

Din totalul locurilor şi posturilor scoase la concurs, 3.310 sunt pentru medicină, 250 pentru medicină dentară şi 170 pentru farmacie, preciza atunci MS.

Candidaţii care vor câstiga un loc în urma concursului nu vor avea post asigurat la sfârşitul rezidenţiatului.

La fel ca anul trecut, şi în 2012 concursul se va desfăşura descentralizat, în şase centre universitare din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Tg. Mureş, Timişoara şi Craiova pentru toate domeniile, respectiv medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anuntate.

Potrivit MS, numărul posturilor scose la concurs nu a mai fost stabilit aleator, numai pe criterii istorice, ci în funcţie de dinamica de personal din ultima perioadă.

Taxa de participare la concursul de rezidenţiat pe post şi pe loc organizat în 2012 a fost redusă cu 140 de lei, de la suma de 500 de lei, propusă iniţial, la 360 de lei pentru fiecare participant, a precizat, în 9 octombrie, MS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici