Centru de cercetare în patru domenii, inaugurat la Cluj după o investiţie de 11 milioane de euro

Primul centru de cercetare din România care deserveşte patru specializări - imagistică medicală, obstetrică-ginecologie, oro-maxilo-facială şi neurologie - a fost inaugurat, joi, la Cluj-Napoca, în urma unei investiţii de 11 milioane de euro din fonduri europene.

1340 afișări
Imaginea articolului Centru de cercetare în patru domenii, inaugurat la Cluj după o investiţie de 11 milioane de euro

Centru de cercetare în patru domenii, inaugurat la Cluj după o investiţie de 11 milioane de euro (Imagine: Shutterstock)

Directorul proiectului Imogen, Florin Stamatian, a declarat, joi, la inaugurare, că instituţia deserveşte patru arii de cercetare - imagistică medicală, obstetrică-ginecologie, oro-maxilo-facială şi neurologie.

"Primul Centru de cercetare, de studii avansate, fundamentale şi clinico-imagistice pentru corelarea pe termen lung a parametrilor de dezvoltare intrauterină cu statusul neuro-psiho-motor, pe parcursul dezvoltării până la vârsta adultă, Imogen, a fost gândit cu scopul de a creşte activitatea de cercetare-dezvoltare şi de a dezvolta un model pentru relansarea cercetării medicale în România. Centrul deserveşte patru arii de cercetare - imagistică medicală, obstetrică-ginecologie, oro-maxilo-facială şi neurologie. Ne propunem să devenim un centru multifuncţional interdisciplinar, cu dotări competitive şi cu personal de specialitate adecvat în cercetarea contemporană", a spus Stamatian.

Potrivit acestuia, construcţia centrului a durat peste trei ani şi a costat 11 milioane de euro, aici urmând să îşi desfăşoare activitatea peste 50 de angajaţi - cercetători, medici, personal auxiliar, plătiţi de Ministerul Sănătăţii şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) din Cluj-Napoca.

Stamatian a mai spus că echipamentele medicale cu care este dotat Imogen sunt de ultimă generaţie - RMN, tomograf, iar în centru vor funcţiona peste 17 laboratoare de cercetare.

Printre altele, la acest centru vor fi făcute cercetări privind identificarea şi studiul posibililor factori de risc în bolile genetice ereditare, pentru realizarea unei bănci de date care să stea la baza realizării registrului naţional de malformaţii congenitale şi identificarea factorilor de risc implicaţi în apariţia retardului fetal.

Petru Şuşcă, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Cluj-Napoca, instituţie în subordinea căreia se află centrul, a declarat, la rândul său, că proiectul urmăreşte promovarea cercetării cu caracter fundamental aplicativ, "în vederea deschiderii de noi orizonturi în imagistica medicală şi medicina genomică cu aplicabilitate în obstetrică-ginecologie şi asigurarea unui cadru modern şi competitiv de promovare a activităţii de cercetare în centre avansate".

Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" al Fondului European de Dezvoltare Regională, activitatea centrului urmând să fie monitorizată de CE pe o perioadă de cinci ani.

La inaugurare au fost prezenţi, printre alţii, primarul Emil Boc, prefectul Ioan Gheorghe Vuşcan, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, Irinel Popescu, reprezentanţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca, medici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici