Centrul Bucureştiului, cel mai vulnerabil loc la cutremur. Edmond Niculuşcă: Putem vorbi despre peste 25.000 morţi la un cutremur

  • Edmond Niculuşcă: Bucureştiul are peste 2.000 clădiri în pericol de prăbuşire: 380 clădiri cu risc seismic 1 şi 1.600 cu grad de urgenţă 1, 2, 3.
  • Edmond Niculuşcă: Oraşul nu este pregătit să facă faţă unui cutremur
  • Cutremurul din Croaţia a lovit oraşul Petrinja
  • Cutremurul din Croaţia a fost unul de suprafaţă
  • Cutremurele din Vrancea sunt de adâncime medie şi mare
1764 afișări
Imaginea articolului Centrul Bucureştiului, cel mai vulnerabil loc la cutremur. Edmond Niculuşcă: Putem vorbi despre peste 25.000 morţi la un cutremur

Peste două mii de clădiri prăbuşite şi peste 25.000 de morţi - e bilanţul cumplit al unui cutremur petrecut la Bucureşti. Din fericire - dacă putem spune aşa ceva - e doar într-o simulare!

Cifrele îi aparţin noului şef al reabilitărilor, care plasează Bucureştiul în topul oraşelor capcană! Am mers pe firul clădirilor pericol-public, cu ochii pe sus - să nu ne cadă ceva în cap. Am constatat că la ritmul actual s-ar putea să mai avem nevoie de 2.000 de ani pentru consolidarea clădirilor cu probleme. Atenţie, doar a celor cunoscute cu probleme.

Edmond Niculşcă vrea un alt ritm, dar primii care se opun sunt chiar oamenii care trăiesc cu bulina pe perete.

„În principiu, cam toate clădirile interbelice sunt vulnerabile pentru că au trecut prin cutremure importante şi nu au fost niciodată consolidate. Avem o listă oficială în care există undeva la 380 de imobile cu risc seismic 1, alte 1.600 cu urgenţă 1, 2, şi 3...Însă lista asta nu reprezintă mai mult de 5% din fondul construit. Deci noi nu ştim cu adevărat cât de vulnerabil este Bucureştiul. În ultimii 30 de ani s-au consolidat doar 30 de imobile, iar în ultimii ani au mai început în jur de 30 de şantiere care nu sunt încă finalizate. Centrul Bucureştiului e foarte vulnerabil. Vorbim - şi sunt date oficiale - ar fi undeva la peste 25.000 de morţi în Bucureşti dacă are loc un cutremur noaptea”, spune Edmond Niculuşcă, directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

Cutremurul din Croaţia este un cutremur de suprafaţă. Bucureştiul va fi afectat de cutremure de mare adâncime, de peste 7 grade. Poate nu ar cădea clădiri, dar ar cădea elemnte de pe clădiri. Singura soluţie este să consolidăm acest fond construit, însă proprietarii au o responsabilitate enormă. De multe ori ne confruntăm cu probleme precum că proprietarii nu vor să semneze convenţiile pentru a începe consolidarea”, adaugă el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici