Centrul de Transfuzii: Din cauza caniculei, recoltăm cu 50% mai puţin sânge faţă de o zi normală. Unele operaţii, amânate

Din cauza caniculei, numărul donatorilor din ultimele zile s-a diminuat, astfel că angajaţii Centrului de Transfuzii din Capitală recoltează doar 130 de pungi de sânge faţă de 250 de unităţi primite într-o zi normală. Spitalele au amânat, din cauza crizei de sânge, unele operaţii programate.

242 afişări

Imaginea articolului Centrul de Transfuzii: Din cauza caniculei, recoltăm cu 50% mai puţin sânge faţă de o zi normală. Unele operaţii, amânate

Centrul de Transfuzii: Din cauza caniculei, recoltăm cu 50% mai puţin sânge faţă de o zi normală. Unele operaţii, amânate

"Avem o criză de sânge din cauza acestei canicule, care nu se mai termină de două săptămâni şi a răsturnat toate previziunile şi aşteptările noastre şi nu mai facem faţă cererii spitalelor. Săptămâna trecută am avut în jur de 130-150 de pungi recoltate într-o zi, ceea ce înseamnă foarte puţin, în condiţiile în care noi recoltăm 250 de unităţi, am ajuns aproape la jumătate", a declarat pentru MEDIAFAX, Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii din Bucureşti.

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii precizează că este o situaţie dificilă deoarece sunt nevoiţi să cheme donatorii chiar dacă nu este indicat să iasă din casă pe temperaturi ridicate, menţionând şi că lipsa sângelui duce la amânarea operaţiilor din spitale.

"Este o situaţie extrem de dificil de gestionat. Apelăm la alte centre de transfuzii, în primul rând la cele din jur, dar şi ele se confruntă cu aceleaşi probleme, astfel, am ajuns până la Oradea să cerem sânge. Cererea spitalelelor este la fel de mare, ne străduim să asigurăm, în primul rând, necesarul pentru situaţiile de urgenţe pentru că sunt cele mai importante, iar operaţiile programate mai aşteaptă, medicii fiind constrânşi să le amâne.(...) Suntem într-un cerc vicios din cauza caniculei. Pe de-o parte, oamenilor li se spune să stea în casă, să nu se exppună pentru că disconfortul termic este foarte ridicat, pe de altă parte, noi nu putem să ne descurcăm fără ei şi îi chemăm la donare. Trebuie să vină să doneze până în ora 11.00 pentru că după ora 12.00, când disconfortul termic este foarte accentuat, leşină foarte mulţi", a mai spus, pentru MEDIAFAX, Doina Goşă.

Criza de sânge cauzată de caniculă este cu atât mai accentuată cu cât, în România, doar 2% din populaţie donează frecvent, adică, de trei ori mai puţin decât media europeană, astfel centrele de recoltare nu reuşesc să ofere spitalelor decât jumătate din necesarul zilnic de unităţi sanguine.

Toţi cei care donează beneficiază de o zi liberă de la locul de muncă, de şapte bonuri de masă şi de o reducere de 50% pentru transportul cu RATB-ul şi metroul. Femeile trebuie să aibă peste 56 de kilograme, iar bărbaţii peste 58 de kilograme şi să nu fi avut boli cronice sau cardiace. La donaţie, se recoltează 450 de mililitri de sânge care reprezintă 10% din volumul circulant al corpului, iar în aproximativ 24 de ore, organismul înlocuieşte sângele donat. Medicii spun că o persoană poate face donaţii de sânge o dată la 70 de zile.

 

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
TRANSFUZII ,
SÂNGE ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.