Centrul Internaţional Antidrog acuză statul de complicitate în comercializarea drogurilor uşoare

Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului acuză statul român de complicitate la comercializarea plantelor etnobotanice, spunând că Guvernul a protejat acest comerţ prin acordarea unui termen de zece zile pentru ca magazinele să scăpe de stocurile de produse.

180 afișări
Imaginea articolului Centrul Internaţional Antidrog acuză statul de complicitate în comercializarea drogurilor uşoare

Centrul Internaţional Antidrog acuză statul de complicitate în comercializarea drogurilor uşoare (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului a monitorizat în 42 de sucursale situaţia comercializării plantelor etnobotanice declarate ilegale ca urmare a Ordonanţei Guvernului ce statuează interzicerea comercializării şi a constatat următoarele: Ne întrebăm pe cine a protejat Guvernul prin acest termen de zece zile pentru scăparea de stocuri când prevederea era pentru distrugerea lor? De ce autorităţile admit în continuare vânzarea lor şi nu distrugerea lor?", se arată într-un comunicat de sâmbătă al organizaţiei citate.

Sursa citată arată că magazinele de plante etnobotanice au introdus reduceri de preţuri între "30 şi 50%, precum şi oferte promoţionale pentru a scapa de marfa de pe stoc, continuind să comercializeze produse ca Special Gold, care conţine mefedrona".

"Măsurile tactice sunt menite să stimuleze vânzările până la epuizarea stocurilor înainte de publicarea în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă prin care Guvernul a interzis comercializarea a 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor. Unele magazine au introdus reduceri consistente de preţ, între 30 şi 50%, dar şi oferte promoţionale de tipul «la trei produse vândute, unul este gratis». În acest mod statul român încurajează consumul de droguri pe care tocmai la declarat ilegal", susţine Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului.

În 10 februarie Guvernul a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanţă de urgenţă.

Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi nouă plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate.

Vezi aici lista substanţelor şi plantelor halucinogene interzise

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici