Cepoi: Noua Lege a sănătăţii va fi prezentată Guvernului în prima şedinţă imediat după alegeri

Noua Lege a sănătăţii va fi prezentată Guvernului în prima şedinţă imediat după alegeri, respectiv în 12 decembrie, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX Vasile Cepoi, consilier de stat al premierului, după inaugurarea Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul Floreasca.

167 afișări
Imaginea articolului Cepoi: Noua Lege a sănătăţii va fi prezentată Guvernului în prima şedinţă imediat după alegeri

Vasile Cepoi (Imagine: Adrian Piclisan/Mediafax Foto)

"Am vorbit cu premierul şi pe 12 decembrie, în prima şedinţă de Guvern, imediat după alegeri, vom prezenta Legea sănătăţii. Faţă de proiectul de lege supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministrului Sănătăţii nu sunt modificări majore, ci doar de ordin tehnic, pentru că actul a fost scris de grupuri diferite şi acum se armonizează informaţiile", a spus Vasile Cepoi.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, "sistemul mutualist" în asigurările de sănătate rămâne obligatoriu.

"Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) se transformă în ceva similar cu Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), adică reglementează şi supraveghează sistemul asigurărilor obligatorii, iar ceilalţi, asigurările facultative. Discuţia este ca fiecare societate de asigurări să aibă între 700.000 şi 1.000.000 de asiguraţi, dar se fac simulări să se vadă ce ar însemna lucrul acesta", a mai spus consilierul de stat al premierului.

Vasile Cepoi a precizat că dacă fiecare societate va fi obligată să aibă între 700.000 şi un milion de asiguraţi, înseamnă că, în final, vor fi în jur de 20 de societăţi mutuale, mai puţin de jumătate din numărul total al caselor de asigurări de sănătate.

"Primul pas pentru implementarea Legii sănătăţii vizează reorganizarea CNAS. Orice organizaţie sau sindicat, sau casă judeţeană de asigurări de sănătate, sau cea a Capitalei se poate trasforma într-o societate mutuală dacă adună un număr suficient de asiguraţi, cât prevede legea, respectiv între 700.000 şi 1.000.000", a adăugat Cepoi.

În legătură cu pachetul social de servicii, Vasile Cepoi a spus că acesta va fi ca "o asigurare facultativă susţinută de către stat pentru categoriile defavorizate", plafonul până la care oamenii vor fi incluşi în categoria aceasta fiind stabilit de către Ministerul Muncii.

"Pachetul de bază este al asigurărilor, iar pachetul social este ca o asigurare facultativă susţinută de stat, pentru categoriile defavorizate. Adică acele servicii medicale care nu costă mult, dar care presupun un risc medical crescut dacă nu se intervine, cum ar fi, de exemplu, un ulcer, care netratat duce la hemoragie digestivă şi ne costă mai mult", a precizat Cepoi.

"Altfel spus, va fi un pachet de bază susţinut din fondul de asigurări, unul social pentru persoane din categoria defavorizaţi. Aici este vorba despre servicii care nu fac parte din pachetul de bază, dar cu risc crescut, şi pe care persoana respectivă nu şi le poate asigura, Dacă nu vor fi efectuate aceste servicii pentru cei defavorizaţi, statul va plăti mai mult, din cauza complicaţiilor care pot apărea. O altă categorie de asigurări este a asigurărilor facultative, pentru care va fi un pachet de servicii suplimentar sau complementar", a adăugat Cepoi.

El a mai spus că, teoretic, nici acum nu există români neasiguraţi.

"Definiţia asiguratului este că ai drept de reşedinţă în România. Dacă sunt asigurat, sunt obligat să plătesc, dacă nu plătesc, nu beneficiez de pachetul de asigurări de servicii, dar obligaţia de plată rămâne în continuare", a explicat consilierul de stat al premierului.

Vasile Cepoi a mai spus că în noua lege a fost păstrat, conform proiectului Ministerului Sănătăţii, faptul că spitale se pot autoguverna.

"La spitale rămâne principiul pe care l-am enunţat de mai multe ori, respectiv autoguvernarea. Pe acest subiect avem dispute cu Ministerul Finanţelor. Ei veneau cu argumente europene, dar pe care le-au înţeles diferit de ceea ce spuneau actele în fapt. De aceea vom avea discuţii din nou pe acest subiect. Să se aplice principiul autoguvenării înseamnă să existe o autonomie mai mare decât acum, să le dăm posibilitatea managerilor să plătescă medicii în funcţie de performanţă, după modelul francez", a conchis Vasile Cepoi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici